Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Γεράσιμος Μηλιαρέσης.....

Ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης γεννήθηκε στην Βραϊλα, της Ρουμανίας το 1918 από γονείς Κεφαλήνες. Τελείωσε το Ελληνικό γυμνάσιο του Γαλατσίου, και το 1938 ήλθε στην Αθήνα. Το 1947 πήρε το δίπλωμα της κιθάρας και το πτυχίο της αρμονίας από το Ελληνικό Ωδείο, και τα δυο με άριστα, και συνοδευόμενα από βραβείον και χρηματικόν έπαθλον. Το 1950 με υποτροφίαν της Ιταλικής κυβερνήσεως παρηκολούθησε στη Siena επί τέσσαρες ακαδημαϊκές περιόδους 1950-1953, τα μαθήματα υψηλής τελειοποιήσεως στην ACCADEMIA CHIGIANA με καθηγητή τον Andres Segovia. Επίσης το 1960-1961 με προσωπική πρόσκληση του Segovia και με υποτροφία της Ισπανικής κυβερνήσεως παρακολουθεί τα ακαδημαϊκά μαθήματα του ιδίου στην MUSICA ΕΝ COMPOSTELA στο Santiago της Ισπανίας.

Ο Μηλιαρέσης είvαι ο πρώτος Έλλην κιθαριστής που έκαμε σοβαρές σπουδές στο εξωτερικό στη σχολή του Segovia, καθώς και ο πρώτος μελετητής και φορεύς της σχολής αυτής στην Ελλάδα. Έτσι έγινε ο ιδρυτής της πρώτης οργανωμένης και θεμελιωμένης πάνω σε γερές τεχνικές βάσεις κλασσικής σχολής κιθάρας στην Ελλάδα. Ενεκαινίασε την πρώτη ελληνική μουσική φιλολογία της κιθάρας. Από το 1944 έως το 1981 εμφανίζεται ως σολίστ σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1960 έπαιξε ως σολίστ με τη συμφωνική του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Κολάση, το κονσέρτο του Μ. Castelnuovo Tedesco για κιθάρα και ορχήστρα, το οποίον επανέλαβε το 1963 στο θέατρο Κεντρικό με την Μικρή Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Στέλιου Καφαντάρη.

Έλαβε μέρος σε όλες τις πρώτες “εβδομάδες Σύγχρονης Μουσικής” και σε πολλές πρώτες εκτελέσεις μουσικής δωματίου, έργων Ελλήνων συνθετών. Υπήρξε καθηγητής εις το Δημοτικόν Ωδείον Λαρίσης 1947-1950, εις το Ελληνικόν Ωδείον Αθηνών 1950-1978, εις το Ωδείον Ορφείον, Εις το Αμερικανικόν κολλέγιο Θηλέων 1970-1978, και στην ιδιωτική σχολή του 1977-1991. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Εθνικόν θέατρον, και με πολλούς θιάσους του ελευθέρου θεάτρου, εις την εκτέλεσιν και επιμέλειαν σκηνικής μουσικής. Το 1962 συνεργάσθηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου, και εξετέλεσε την μουσικήν υπόκρουσιν Αρχαίας τραγωδίας με κιθάρα αρχαίου Ελληνικού τύπου. Εξετέλεσε τη μουσική σόλο κιθάρα σε πολλές ελληνικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους . Έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο. Διασκεύασε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, επεξεργάστηκε και διασκεύασε δημοτική μουσική, Ελληνική και ξένη, και συνέθεσε μουσική για κιθάρα. Συνέγραψε παιδαγωγικά βιβλία που εκδόθηκαν στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε ομιλίες περί κιθάρας και περί μουσικής, οι οποίες αργότερα δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά. Ηχογράφησε δίσκους με κλασσική και Ελληνική μουσική, καθώς και συνθέσεις δικές του. Oι διασκευές και οι συνθέσεις του εκδόθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εκτελέσθηκαν σε ρεσιτάλ και σε δίσκους και από νεώτερους κιθαρίστες.

Υπήρξε πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής της UNESCO από το 1991-1998 οπότε παρητήθη. Υπό την ιδιότητά του αυτήν το 1992 τροποποίησε το άρθρο 5 του καταστατικού του Εθνικού συμβουλίου Μουσικής περί μελών και τοιουτοτρόπως διηύρηνε τη σύνθεση του με νέα μέλη (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου), και όχι μόνο φυσικά πρόσωπα όπως συνέβαινε έως τότε. Και τότε τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα μουσικά σωματεία, σύλλογοι και ιδρύματα της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ε.Σ.Μ. και διαδήλωσαν έτσι την παλαιάν επιθυμίαν των Ελλήνων μουσικών να συσπειρωθούν, πράγμα το οποίον αποτελούσε και το ιδεολογικόν περιεχόμενον της διεύρυνσης του Ε.Σ.Μ, την οποίαν οραματίσθηκε και πραγματοποίησε ο Γερ. Μηλιαρέσης. Επίσης υπό την αυτήν ιδιότητα του προέδρου του Ε.Σ.Μ. της UNESCO κατέθεσε προφορικές προτάσεις ενώπιον της ολομέλειας του Διεθνούς Συμβουλίου της Μουσικής, στα πλαίσια των γενικών Συνελεύσεων αυτού, το 1991 στη Βόννη και το 1993 στo Alicante. Οι προτάσεις αυτές έγιναν ευμενέστατα αποδεκτές και χειροκροτήθηκαν ζωηρά από την ολομέλεια.

Το 1998 ως μέλος τη Εξεταστικής επιτροπής της κιθάρας στα πλαίσια των Μουσικών Μαθητικών Αγώνων του Υπουργείου Παιδείας, κατέθεσε ενώπιον των νέων κιθαριστών ανακοίνωσιν περί Του Ήθους και της Ιθαγένειας της κιθάρας, και περί του Ελληνικού Μουσικού Ήχου. Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε δυο φορές από το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια των Αγώνων.


Συνέγραψε στοχασμούς, ιδεογραφήματα, και απομνημονεύματα.