Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σημάδια πως γυμνάζεσαι με λάθος τρόπο ..

Εσύ πηγαίνεις στο γυμναστήριο 5 φορές την εβδομάδα και δαπανάς εκεί πάνω από μία ώρα. Κι όμως, οι κοιλίτσες και τα μπουτάκια δεν λένε να πέσουν! Βρε μήπως πιστεύεις στους λάθος μύθους και γυμνάζεσαι τελικά με λάθος τρόπο; Για τσέκαρέ το!
1. Ο Μύθος: οι κοιλιακοί είναι ο μόνο τρόπος για να κάνεις επίπεδη την κοιλιά σου
Η πραγματικότητα: για να δεις την κοιλίτσα σου να γίνεται επίπεδη, δεν αρκούν μόνο οι ασκήσεις για κοιλιακούς. Αρχικά, πρέπει να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή για να μειωθεί το λίπος στην κοιλίτσα και φυσικά να φτιάξεις και ένα γενικότερο πρόγραμμα άσκησης, και αεροβικής, για να κάψεις το λίπος που κάνει την κοιλίτσα σου να φαίνεται παχουλή. Με τους κοιλιακούς, απλά γυμνάζεις τους 6 μυς, το γνωστό και ως six pack αλλά όχι εκείνους τους μυς της κοιλιάς που ευθύνονται για το πρήξιμο της κοιλιάς σου!
Καταπληκτικές ασκήσεις για να κάνεις το στομάχι σου επίπεδο είναι τα ομαδικά σπορ, η γιόγκα, το πιλάτες, ακόμα και το γκολφ, στο οποίο σφίγγεις την κοιλιά σου όσο δεν φαντάζεσαι. Ακόμα, μην ξεχνάς ότι πολλοί χορευτές έχουν άψογους κοιλιακούς χάρη στο χορό και τις κινήσεις που κάνουν και όχι γιατί κάθονται και ανεβοκατεβαίνουν πάνω σε κάποιο μηχάνημα άσκησης κοιλιακών.
2. Ο Μύθος: τα ελεύθερα βάρη τα κάνουν μόνο οι μποντιμπιλντεράδες και δεν είναι για κορίτσια
Η πραγματικότητα: λάθος μεγάλο λάθος. Σίγουρα, η ύπαρξη τόσων ανδρών στο χώρο με τα βάρη σε αποθαρρύνει να τα δοκιμάσεις στο γυμναστήριο αλλά η μυική τόνωση και ενδυνάμωση είναι απαραίτητη για να διατηρήσεις τα οστά και τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση. Χρησιμοποίησε βάρη με τα οποία μπορείς να κάνεις 15 με 20 επαναλήψεις προτού νιώσεις αφόρητη πίεση και προτού τραυματίσεις τους μυς σου. Όσο πιο γρήγορα πραγματοποιείς τις επαναλήψεις, καις περισσότερο λίπος ενώ όσο πιο πολύ βάρος βάζεις, αυξάνεις το μυικό όγκο.
3. Μύθος: το ότι τρέχεις 3 φορές την εβδομάδα για μια ώρα, είναι αρκετό για να διατηρείσαι σε φόρμα
Η πραγματικότητα: το απλά να τρέχεις στο πάρκο τρεις φορές την εβδομάδα θα σε διατηρήσει μεν σε φόρμα αλλά μην φανταστείς ότι θα γίνεις συλφίδα ή ότι θα είσαι έτοιμη να πραγματοποιήσεις κάθε δυναμική δραστηριότητα. Μαζί με το τρέξιμο, βάλε στη ζωή σου την μυική ενδυνάμωση, αύξησε την αερόβια άσκηση πέραν του βαδίσματος και πρόσεξε τη διατροφή σου για να τρέξεις πιο γρήγορα τον μεταβολισμό σου και να αρχίσεις πλέον να καις λίπος.
4. Ο Μύθος: διαβάζοντας ένα περιοδικό όσο ασκείσαι, δεν βαριέσαι τη γυμναστική
Η πραγματικότητα: μπορεί να ψυχαγωγείσαι με το διάβασμα πάνω στο διάδρομο ή το ποδήλατο, αλλά γυμναστική πραγματική δεν κάνεις! Ίσα ίσα που δηλώνεις υποψηφιότητα να πέσεις και να χτυπήσεις ή αν δεν χτυπήσεις, απλά γυμνάζεσαι τόσο αργά που καλύτερα να ήσουν στο κομμωτήριο και να διάβαζες το περιοδικό σου. Αντί να διαβάζεις, βάλε τα ακουστικά σου και τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς.
5. Ο Μύθος: όσο πιο πολλή ώρα γυμνάζεσαι, τόσο χάνεις πιο πολλά κιλά
Η πραγματικότητα: αν ασκείσαι για υπερβολική πολλή ώρα , το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει ορμόνες άγχους όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη που μπορούν να καταστρέψουν το μυικό σου ιστό. Είναι πολύ σημαντικό, κάθε φορά που ασκείσαι έντονα, να αφήνεις κατόπιν το σώμα σου να επουλώνει τις πληγές του μία με δύο ημέρες. Άσε που σπουδαίο ρόλο παίζει το γιατί μένεις στο γυμναστήριο πολλή ώρα. Μήπως απλά χάνεις το χρόνο σου μιλώντας με την κολλητή ή γυρνώντας από μηχάνημα σε μηχάνημα!
6. Ο Μύθος: Επειδή ακολουθείς τη γυμναστική που κάνει η αγαπημένη σου σταρ, σε λίγο καιρό ελπίζεις πως θα μοιάζεις με εκείνη
Η πραγματικότητα: είναι απίθανο να φτιάξεις κορμί σαν της Μαντόνα απλά και μόνο επειδή ακολουθείς τη δίαιτά της ή κάνεις τη γυμναστική που προτείνει η γυμνάστρια της βασίλισσας της ποπ ή όποια άλλης επώνυμης εμπιστεύεσαι. Όλες μας έχουμε ένα συγκεκριμένο σωματότυπο που δεν αλλάζει, που έχει συγκεκριμένες δυνατότητες ενώ σπουδαίο ρόλο στις διάσημες που βλέπεις παίζουν και οι 45 μάστορες που τρέχουν ξωπίσω τους!

Δήμητρα Σέττα