Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ANKARA - ΑΓΚΥΡΑ


Άγκυρα
H Άγκυρα (
τουρκικά: Ankara, Άνκαρα) είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας (από τις 13 Οκτωβρίου 1923) και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό 3.763.591 (2007), πίσω από την Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί επίσης πρωτεύουσα της επαρχίας Άγκυρας. Βρίσκεται στην κεντρική Τουρκία.
Ιστορία
Οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής γύρω από την πόλη ήταν οι
Χαττιανοί, που ζούσαν στην περιοχή την εποχή του Χαλκού. Στην ευρύτερη περιοχή, πάντως, έχουν βρεθεί ευρήματα από την Νεολιθική εποχή. Η πόλη αναπτύχθηκε κάτω από την κυριαρχία των Φρυγών, γύρω στο 1000 π.Χ., ύστερα από μαζική μετανάστευση κατοίκων από το Γόρδιο. Σύμφωνα με την παράδοση των Φρυγών, ο βασιλιάς Μίδας ήταν ο ιδρυτής της πόλης. Τα επόμενα χρόνια η πόλη έχασε τον περισσότερο πληθυσμό της και την αξία της. Την πόλη κατέλαβαν οι Λυδοί, οι Πέρσες και αργότερα ο Μέγας Αλέξανδρος με τον στρατό του (334 π.Χ.). Μετά τον θάνατό του η πόλη πέρασε κάτω από την κυριαρχία του Αντίγονου. Γνώρισε μια νέα περίοδο ανάπτυξης κατά την Ελληνιστική περίοδο, όταν εγκαταστάθηκαν Έλληνες από τον Πόντο, που θέλησαν να κάνουν την πόλη εμπορικό κέντρο μεταξύ Μαύρης θάλασσας και Κριμαίας.
Το 278 π.Χ. καταλαμβάνεται από τους
Γαλάτες και η πόλη γίνετε ένα από τα κέντρα τους, κέντρο της φυλής Tectosages (oppidum Tectosagum Ancyra). Το 25 π.Χ. κατέλαβε την πόλη ο Οκταβιανός, κάνοντάς την μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πρωτεύουσα της επαρχίας της Γαλατίας. Μεταξύ του 25 και του 20 π.Χ. ιδρύθηκε στην πόλη και το Monumentum Ancyranum (Ναός του Αύγουστου και της Ρώμης). Η πόλη απέκτησε μεγάλη σημασία εκείνη την εποχή καθώς ήταν κέντρο τόσο των Γαλατών όσο και των Φρύγων της περιοχής.
Το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα την πόλη κατέλαβαν οι
Γότθοι, και αργότερα οι Άραβες. Το 272 οι Ρωμαίοι κατέλαβαν ξανά την Άγκυρα, ενώ τα τέλη του 3ου αιώνα καταγράφονται στην πόλη και την γύρο περιοχή κάποιοι πρώτοι χριστιανοί μάρτυρες. Στα μέσα του 3ου αιώνα η πόλη έχει μετατραπεί σε Χριστιανική. Το 314 έγινε στην πόλη η Σύνοδος της Άγκυρας. Τον 4ο αιώνα στην πόλη αναπτύχθηκε διαμάχη μεταξύ των οπαδών του Αρειανισμού και των υπόλοιπων Χριστιανών. Μαζί με τα υπόλοιπα ανατολικά εδάφη περνά στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Μετά τον 6ο αιώνα, η πόλη έπεσε αρκετές φορές στα χέρια των Αράβων.
Μετά τη βυζαντινή εποχή η πόλη κατακτάται το 1073 από τους
Σελτζούκους Τούρκους (η πόλη εκείνη την εποχή θα πάρει το όνομα Άνγκορα) ενώ το 1354 καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Το 1402 γίνεται η μάχη της Άγκυρας και η πόλη περνά στα χέρια του Ταμερλάνου, αλλά οι Οθωμανοί θα την επανακτήσουν την επόμενη χρονιά. Το 1923 αποφασίστηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ η μετακίνηση της πρωτεύουσας του Τουρκικού Κράτους από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα (13 Οκτωβρίου). Το 1930 μετονομάστηκε σε Ankara, ενώ μέχρι τότε συνηθιζόταν το Engürije. Τα επόμενα χρόνια γνώρισε τεράστια ανάπτυξη.
Κλίμα
Το κλίμα της Άγκυρας είναι ηπειρωτικό και ξηρό. Τα καλοκαίρια είναι ήπια, ξηρά και ηλιόλουστα, και κρατούν από τον Ιούνιο έως τα μέσα του Σεπτέμβρη. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 12° C και 28° C, με θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 35° C εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου και πολύ χαμηλή υγρασία. Οι χειμώνες αντιθέτως είναι δριμείς και μακροί, από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τον Μάρτιο, με πολύ χιόνι και θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -10° C και -1° C. Η πιο βροχερή εποχή του χρόνου είναι η άνοιξη.
Σημαντικότερα Αξιοθέατα
Σημαντικά αξιοθέτα είναι το
Ανίτκαβμπιρ (με το μαυσωλείο του Ατατούρκ), το Εθνογραφικό Μουσείο της Άγκυρας και το Μουσείο του Πολιτισμού της Ανατολής. Επίσης υπάρχουν και διάφορες ρωμαϊκές αρχαιότητες. Για τους τουρίστες ενδιαφέρουσα είναι και η αγορά Çıkrıkçılar Yokuşu, ένα παραδοσιακό παζάρι.
ΣυγκοινωνίαΤο
Διεθνές Αεροδρόμιο Esenboga απέχει 28 χλμ από την πόλη, και είναι συνδεδεμένο με τον κυκλικό αυτοκινητόδρομο O-20.

Δήμητρα Σέττα