Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Το φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας


Μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του αιώνα έμελε να βιώσουν οι χώρες του Ινδικού Ωκεανού τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Δεκεμβρίου 2004, καθώς μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 9,1-9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ινδονησία, το καταστροφικό τσουνάμι έπληξε τις ακτές της νοτιοανατολικής Ασίας, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του και αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 230.000 νεκρούς.
Ο σεισμός του Ινδικού Ωκεανού, γνωστός και ως σεισμός Sumatra-Andaman αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά ισχυρότερο σεισμό που έχει ποτέ καταγραφεί σε σεισμογράφο. Η διάρκειά του, οκτώ έως δέκα λεπτά, και το τσουνάμι που προκλήθηκε (που έχει ονομαστεί τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού, Ασιατικό τσουνάμι, Ινδονησιακό τσουνάμι, Boxing day τσουνάμι) επέφερε την καταστροφή σε περισσότερες από 11 χώρες, και όλος ο κόσμος θρήνησε τις ψυχές που χάθηκαν σε λίγες μόλις στιγμές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταστράφηκαν 800 χιλιόμετρα ακτογραμμής στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες πόλεις, χάθηκαν οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ αγνοούνται χιλιάδες άνθρωποι. Η επαρχία Ατσέχ πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα, καθώς πένθησε 177.000 χιλιάδες κατοίκους. Η εθνική τραγωδία στοίχισε τη ζωή 35.322 ανθρώπων στη Σρι Λάνκα, 12.405 στην Ινδία, ενώ η Ταϋλάνδη θρήνησε 5.400 αγνοούμενους.
Οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής έκαναν το γύρο του κόσμου, καθώς η φύση επέδειξε το πιο άγριό της πρόσωπο με τα παλιρροϊκά κύματα, που προκλήθηκαν από τον ισχυρότατο υποθαλάσσιο σεισμό, να φτάνουν και να ξεπερνούν σε ύψος τα δέκα μέτρα, επιφέροντας ανυπολόγιστες καταστροφές και ανθρώπινο πόνο.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός της παραδοχής εκ μέρους των κυβερνήσεων πως το τσουνάμι τους «έπιασε στον ύπνο», αποδεικνύοντας την κυβερνητική ανεπάρκεια, καθώς και την ανεπάρκεια των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση αναφορικά με την τεράστια καταστροφή που επακολούθησε και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε πένθος.
Με την πάροδο έξι ετών, έχουν τοποθετηθεί συστήματα προειδοποίησης για τσουνάμι, προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντικά τυχόν επανάληψη της εθνικής τραγωδίας. «Τα συστήματα σώζουν ζωές μόνο όταν φτάνουν στους ανθρώπους που κινδυνεύουν», σημείωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών πρέπει να επικεντρωθούν στην ενημέρωση των παράκτιων κοινοτήτων, αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχουν και πώς θα τους αντιμετωπίσουν», προσέθεσε.


Σπύρος Γεωργούσης