Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Σηκωθείτε από το γραφείο, κάνει καλό!




Ακόμη και διαλείμματα ενός λεπτού από το καθισιό είναι ωφέλιμα για το πάχος και την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα, που κατέδειξε ότι δεν έχει σημασία μόνο πόση ώρα περνάει κανείς καθισμένος στον καναπέ ή στο γραφείο του, αλλά επίσης πόσες φορές σηκώνεται όρθιος.

Οι ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 4.700 άτομα άνω των 20 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παρατεταμένες περίοδοι καθισιού, ακόμα κι αν συνδυάζονται με σωματική άσκηση, επιδεινώνουν τους δείκτες της καρδιο-μεταβολικής λειτουργίας και των φλεγμονών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, μικρότερη «καλή» χοληστερόλη, υψηλότερη C-αντιδρώσα πρωτείνη (σημαντική ένδειξη εξελισσόμενης εσωτερικής φλεγμονής στον οργανισμό) και υψηλότερα τριγλυκερίδια.

Από την άλλη, η έρευνα κατέδειξε ότι ακόμα και στους ανθρώπους που περνάνε πολλή ώρα καθιστοί συνολικά, αν στο ενδιάμεσο σηκώνονται συχνά-πυκνά, έστω και για λίγο, η μέση τους είναι μικρότερη, όπως χαμηλότερη είναι και η C-αντιδρώσα πρωτεϊνη.

Το 25% των ατόμων που έκαναν τα περισσότερα διαλείμματα, είχαν κατά μέσο όρο 4,1 εκατοστά μικρότερη διάμετρο μέσης σε σχέση με το 25% των ατόμων που έκαναν τα λιγότερα διαλείμματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο λιγότερος «καθιστικός» χρόνος ήταν 1,8 ώρες την μέρα και ο περισσότερος 21,2 ώρες. Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι περνάνε πάνω από τη μισή μέρα καθιστοί (χωρίς να το συνειδητοποιούν πάντα). Ο μικρότερος αριθμός διαλειμμάτων μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας ήταν 99 και ο μεγαλύτερος 1.258. Οι καταγραφές των διαλειμμάτων έγιναν με ειδική μικρή συσκευή που οι εθελοντές φορούσαν στο γοφό τους.

Καθώς οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις ευνοούν ακόμη περισσότερο το καθισιό, οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους να μην χάνουν την παραμικρή ευκαιρία, μέσα στην καθημερινότητά τους, να σηκώνονται όρθιοι και να περπατούν.


Δήμητρα Σέττα