Πριν από λίγα χρόνια, αγαπημένη ατάκα της Ελληνικής νεολαίας, ήταν η φράση «πάμε πλατεία»; Η πλατεία όμως δεν στάθηκε ικανή να αντέξει στηναλλαγή των εποχών κι έτσι πολύ γρήγορα αντικαταστάθηκε
από την φράση θα σε κάνω add στο facebook ή στο msn..
Χιλιάδες παιδιά σερφάρουν στο internet ατέλειωτες ώρες, καθώς πλέον είναι λίγα τα σπίτια που δεν διαθέτουν σύνδεση με το διαδίκτυο. Το internet θεωρείται το νέο στέκι της νεολαίας. Οι περισσότερες καφετέριες για να μην χάσουν την πολύτιμη πελατεία τους μετατράπηκαν σε ίντερνετ καφέ.
Χιλιάδες παιδιά σερφάρουν στο internet ατέλειωτες ώρες, καθώς πλέον είναι λίγα τα σπίτια που δεν διαθέτουν σύνδεση με το διαδίκτυο. Το internet θεωρείται το νέο στέκι της νεολαίας. Οι περισσότερες καφετέριες για να μην χάσουν την πολύτιμη πελατεία τους μετατράπηκαν σε ίντερνετ καφέ.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εφικτή και εύκολη και για τους ανήλικους.
Κάθονται μπροστά στο Η/Υ ταξιδεύοντας μέσα από την οθόνη τους ανά τον κόσμο, συνομιλώντας με συνομήλικους τους, αλλά μερικές φορές ‘εισβάλλουν’ λαθραία σε ακατάλληλες, για την ηλικία τους, ιστοσελίδες.
Το internet χρησιμοποιείται, πλέον, στο σχολείο από τις μικρές τάξεις για τις ανάγκες της μάθησης, επομένως τα παιδιά γίνονται γνώστες της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Το διαδίκτυο, τούς δίνει την ευκαιρία, να ακούσουν μουσική, να παίξουν και να «φορτώσουν» παιχνίδια ή βιντεοπαιχνίδια, να μιλήσουν με άλλους χρήστες, να ανταλλάξουν μηνύματα μεταξύ τους και να βρουν όποια πληροφορία επιθυμούν..
Χωρίς αμφιβολία η πρόοδος της τεχνολογίας είναι αρκετά ωφέλιμη για τους μικρούς μας φίλους, εφόσον τους ανοίγει νέους ορίζοντες και δυνατότητες που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατες. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών του διαδικτύου είναι προσβάσιμος σε κάθε μαθητή για να τον βοηθήσει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.
Δυστυχώς, όμως, ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου κρύβει κινδύνους που πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι γονείς. Η υπερβολική χρήση του υπολογιστή, για παράδειγμα, μπορεί να απομονώσει περισσότερο τα ντροπαλά παιδιά από τους συνομήλικους τους ή να τα αποσπάσει από άλλες δραστηριότητες, συνέπειες, όμως, αντιμετωπίσιμες από γονείς και δασκάλους.
Στο διαδίκτυο ελλοχεύουν σοβαρότεροι κίνδυνοι. Πρόσβαση σε υλικό πορνογραφικού περιεχομένου όπως φωτογραφίες, πορνό βίντεο, επαφή με άγνωστους και επικίνδυνους φίλους του διαδικτύου, ενίοτε και παιδεραστές που μπορεί να παρασύρουν τα παιδιά σε ιδιαίτερα κανάλια συζητήσεων ή απαγορευτικές ιστοσελίδες. Έχουν καταγραφεί κατά καιρούς περιστατικά προώθησης ναρκωτικών και άλλων ουσιών, ατομικές και ομαδικές αυτοκτονίες και εγκλήματα παιδεραστίας. Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμησή τους παίζουν οι υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικών εγκλημάτων, οι οποίες συνεργάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο..
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Ιρλανδία και Ισλανδία το 24% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν πέσει συμπωματικά σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Το 34% των νέων που έχουν συμμετάσχει σε ηλεκτρονικές συζητήσεις έχουν αρνηθεί προτάσεις να γνωρίσουν καινούριους φίλους, ενώ 22% δηλώνουν ότι συνάντησαν άγνωστους φίλους του διαδικτύου.
Είναι βέβαιο, ότι το internet είναι πλέον τρόπος ζωής και οφείλουμε να αποδεχτούμε με χαρά τα πλεονεκτήματά του, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις επικίνδυνες εκπλήξεις που κρύβει, κυρίως, στη ζωή των παιδιών μας.
Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Βίκυ Σακκή, αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της κοινωνίας, ούτε να «τοποθετήσουμε» την εξέλιξη του παιδιού μας σε μια γυάλα. Εκείνο, όμως, που επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι να υπάρξει ενημέρωση των γονέων και των δασκάλων για το internet και τα μυστικά τους. Αν και ακούγεται περιοριστικό και παρεμβατικό η επίβλεψη των παιδιών στο διαδίκτυο είναι αναγκαία».
Δήμητρα Σέττα