Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ολονύκτιο θρίλερ με happy end η εκκένωση της Νομικής




Χωρίς παρατράγουδα και εντάσεις έγινε η μεταφορά των 237 λαθρομεταναστών από το κτίριο της Νομικής σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην Πατησίων, όπου θα παραμείνουν 15 μέρες.

Οι λαθρομετανάστες έφυγαν πεζοί από τη Νομική μέσω των οδών Σίνα, Σόλωνος και Κάνιγγος, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κεφαλή της πορείας τους.

Πρώτοι βγήκαν από το κτίριο της Νομικής οι ομάδες των αλληλέγγυων κρατώντας ένα πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών ενώ από πίσω τους ακολούθησαν οι 237 μετανάστες κρατώντας στα χέρια τα στρώματα τους και τις αποσκευές τους και κάνοντας το σήμα της νίκης.

Στις 4:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, το κομβόι των 237 λαθρομεταναστών, έφθασε στο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου και εγκαταστάθηκαν στο ισόγειο. Ενώ στην παράμετρο του κτηρίου παρέμεινε για όλο το βράδυ ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Η αποχώρηση των καταληψιών – μεταναστών ξεκίνησε τελικά στις 03:00 τα ξημερώματα, καθώς νωρίτερα είχε παρουσιαστεί νέα εμπλοκή στη διαδικασία αποχώρησης.

Λίγο πριν την συμφωνημένη αποχώρηση τους, γύρω στις 02:00 το πρωί, παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή, αφού ο ιδιοκτήτης που παραχωρούσε κτίριο στην συμβολή των οδών Ηπείρου και Πατησίων για να μεταστεγαστούν οι λαθρομετανάστες, κοινοποίησε ότι η μετακίνηση δεν μπορούσε να γίνει στη διάρκεια της νύχτας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι καταληψίες άρχισαν νέες διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Αλληλεγγύης, η οποία ζήτησε από τον Πρύτανη, να ανασταλεί για ένα 24ωρο η άρση της ασυλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης ζήτησε χρόνο προκειμένου να εξετάσει το αίτημα τους, ενώ παράλληλα η πρυτανεία αναζητούσε άλλο κτίριο.

Μάλιστα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρότεινε να οδηγηθούν οι καταληψίες σε κτίριο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, αυτό όμως απορρίφθηκε από την Επιτροπή Αλληλεγγύης, η οποία δεν ήθελε οι λαθρομετανάστες να απομακρυνθούν από το κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις δώδεκα το βράδυ της Πέμπτης, υπήρξε οριστική συμφωνία για οικειοθελή αποχώρηση των καταληψιών από τη Νομική Σχολή. Οι λαθρομετανάστες μετά από γενική συνέλευση είχαν αποδεχθεί την πρόταση να μετεγκατασταθούν στο κτήριο, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, όπου θα φιλοξενούνταν αρχικά για 15 ημέρες και αν δεν προκαλούσαν φθορές, ο ιδιοκτήτης θα παρέτεινε τη φιλοξενία.

Οι 237 καταληψίες, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, είχαν συμφωνήσει να αποχωρήσουν πεζοί, καθώς δεν δέχονταν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, και με διακριτική συνοδεία της αστυνομίας. Είχαν συμφωνήσει επίσης να εγκατασταθούν στο συγκεκριμένο κτίριο με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να τους επισκέπτονται οι ομάδες αλληλεγγύης και ότι η φρούρηση του κτιρίου από την Αστυνομία θα είναι διακριτική.


Δήμητρα Σέττα