Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στην κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στη N. Χαλκηδόνα


Στην κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στη N. Χαλκηδόνα, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι, προχωρούν την προσεχή Παρασκευή οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων, Γιώργος Ρίσκος, τονίζοντας μάλιστα ότι «η σκέψη να κλείσουν το σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα, είναι πιο ώριμη από ποτέ».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρίσκος, ανέφερε ότι προτίθενται να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην 7η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia» (3-6 Φεβρουαρίου), που θα γίνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, αγρότες από την περιοχή της Χαλκιδικής, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Τρίγλιας και περιμένουν το σήμα των συναδέλφων τους προκειμένου να ξεκινήσουν τα μπλόκα, όπως είπε ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνας τους, Φιλαλήθης Καπάνδριας.
Από την πλευρά της η συντονιστική επιτροπή αγώνα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα στη σύσκεψη στα Γιαννιτσά στην οποία συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται από τον Αλμυρό μέχρι τον Έβρο, απέστειλαν σήμερα υπόμνημα με τις θέσεις τους στον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας και συνάντηση μαζί του, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Πάντως, όπως διευκρίνισε σε περίπτωση που δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν, τότε θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων και μεθοριακών σταθμών, αρχής γενομένης από τις 7 Φεβρουαρίου.
Στα αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται κυρίως η στήριξη του εισοδήματός τους, αλλά και θέματα που αφορούν στις αποζημιώσεις βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, καθώς και το αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, για τα οποία δεν ισχύουν πλέον οι ειδικές τιμές για τους αγρότες, αλλά και το συμπύρηνο ροδάκινο, για το οποίο οι βιομηχανίες δίνουν πολύ χαμηλές τιμές.
Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας ζητούν να παραμείνει υπό κρατική "ομπρέλα" η Αγροτική Τράπεζα, επειδή, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, Κώστας Τσαούσκας, «σε περίπτωση που αλλάξει χέρια θα είμαστε υποχείρια των ιδιωτών, αφού το 65% της καλλιεργήσιμης γης της χώρας είναι υποθηκευμένο στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα». 

Σπύρος Γεωργούσης