Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Συμβουλές για τους άνδρες......

Τακτικές που κάνουν τα άγχη της καθημερινότητάς σου να φαίνονται τρίχες.

   Εχεις φτάσει πολύ κοντά στο να ρίξεις το κεσεδάκι της μπύρας  στην τηλεόρασή σου κάθε φορά που βλέπεις της ομάδα σου να χάνει μέσα σε πέντε λεπτά ένα προβάδισμα 20 πόντων στο μπάσκετ. Αυτή η αντίδρασή σου δεν είναι απλώς μία παρόρμηση της στιγμής, αλλά προέρχεται από το στρες και είναι η απόδειξη ότι το άγχος δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή σου με μικροαφορμές, που έχουν να κάνουν άλλοτε με την ομάδα σου, τη σχέση σου, τα οικονομικά σου ή τη δουλειά σου. «Αυτά είναι μικρά πράγματα, στα οποία δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία οι άντρες, αλλά θα έπρεπε» λέει ο Glenn Good, ψυχολόγος, και συνεχίζει: «Αυτά τα άγχη μπορεί να γίνουν χρόνιες καταστάσεις και να επιβαρύνουν πολύ την υγεία σου». Μία έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι οι άνθρωποι που στρεσάρονται έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα. Μία παρόμοια έρευνα έδειξε ότι το στρες μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες ενός άντρα να αντιμετωπίσει διαβήτη. Βρήκαμε τους πέντε κυριότερους μικροπαράγοντες, που οδηγούν σε στρεσογόνες καταστάσεις. Τους αναλύσαμε και δώσαμε λύσεις. Εσύ απλώς πρέπει να εφαρμόσεις τα tips.


Παράγοντας στρες : 1
Ανασφάλεια για δουλειά
Η διευθέτηση των χρεών στην καθημερινότητά σου δεν είναι αυτό που πραγματικά σε στρεσάρει. «Δεν είναι τόσο το θέμα των λεφτών που θα βγουν από το πορτοφόλι σου, αλλά αυτών που θα μπουν τελικά στην τσέπη σου» λέει ο Thomas Miller, καθηγητής ψυχολογίας, και συνεχίζει: «Το περισσότερο από το οικονομικό στρες, στην ουσία συνδέεται με την εργασία σου». Εχεις μόνιμη ανασφάλεια για το αν θα συνεχίσεις να βρίσκεσαι στη θέση σου και του χρόνου.
Εξουδετέρωσέ το: «Εχεις μία αποστολή να εκτελέσεις κι αυτή είναι στο γραφείο του διευθυντή σου» λέει ο Miller. Ρώτα το αφεντικό σου ποια είναι τα πλάνα της εταιρείας για σένα στο μέλλον - και το βασικότερο αν περιλαμβάνεσαι σε αυτά. Οι παύσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη απάντηση, πίεσε για περαιτέρω διευκρινίσεις. «Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;» ή «Μήπως πρέπει να ανησυχώ;» πρέπει να είναι οι επόμενες ερωτήσεις σου. Οσο περισσότερο ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο λιγότερο το άγχος σου.



Παράγοντας στρες :2
Απώλεια μαλλιών
Περισσότεροι από τους μισούς άντρες στον πλανήτη αγχώνονται με την εικόνα τους και πολύ από αυτούς εστιάζουν το πρόβλημά τους στην απώλεια των μαλλιών τους. Δεν έχουν άδικο: μία έρευνα της Mayo Clinic Proceeding έδειξε ότι η αντρική καράφλα επηρεάζει αρνητικά τα αισθήματα που έχουν οι άντρες για την εικόνα τους και το πόσο ελκυστικοί μπορούν να γίνουν στο αντίθετο φύλο. «Γι' αυτούς τους άντρες, που νιώθουν να δικάζονται καθημερινά για την απώλεια των μαλλιών τους, το άγχος είναι πάρα πολύ έντονο» λέει ο Good.
Εξουδετέρωσέ το: Επαναπροσδιόρισε το θέμα καθαρά από την ιατρική πλευρά του, προτείνει ο Good. Μία σοβαρή εμφύτευση μαλλιών κοστίζει περίπου 3.000-4.000 ευρώ, την ίδια ώρα που αν ακολουθήσεις μία θεραπευτική αγωγή, μπορεί να δίνεις μέχρι και 100 ευρώ το μήνα για δεκαετίες. «Πάρε το κομπιουτεράκι στο χέρι και αποφάσισε αν πραγματικά αυτό το έξοδο αξίζει τον κόπο» λέει ο Good. Αν πιστέψεις ότι πρέπει να το κάνεις, τότε δεν χρειάζεται να περιμένεις. Αν αποφασίσεις το αντίθετο, αυτομάτως θα έχεις αποβάλει ένα μέρος του στρες σου.



Παράγοντας στρες :3
Χρόνος για άσκηση
Η άσκηση είναι αποτελεσματικό αγχολυτικό, μερικές φορές όμως σε αγχώνει. Στο ερώτημα «πόσο σε στρεσάρει ότι πρέπει να μείνεις πιστός σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής;» το ένα τρίτο των αντρών απαντά πολύ και βαθμολογεί με πάνω από 7 στα 10 τη στρεσογόνο δύναμη, που μπορεί να σου δημιουργήσει η ανάγκη να είσαι συνεπής στην άσκηση. Ο πρώτος στη λίστα στρεσογόνος παράγοντας είναι η πιθανότητα να χάσεις ένα μέρος ή ολόκληρη την προπόνησή σου.
Εξουδετέρωσέ το: Ο Miller σου προτείνει να μοιράσεις τη γυμναστική σου σε πολλά κομμάτια, για να χωράει στα νεκρά διαστήματα της ημέρας σου. Επίσης, προτείνει να συρρικνώσεις τις ασκήσεις αυξάνοντας την έντασή τους. Μετάτρεψε την αερόβια άσκησή σου σε μικρές διαλειμματικές ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο γρήγορα σπριντ όσο και τρέξιμο σε χαλαρό ρυθμό (θα κάψεις με αυτόν τον τρόπο και περισσότερο λίπος από το σωσίβιό σου). Αν σηκώνεις βάρη, μείωσε στο μισό το χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των σετ. Αν, για παράδειγμα, για 1 σετ ασκήσεων μειώσεις το χρόνο ανάπαυσης από 1 λεπτό σε 30 δευτερόλεπτα, θα κερδίσεις αμέσως 6 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταλάβεις ότι χρόνος υπάρχει για τα πάντα.



Παράγοντας στρες :4
Διαχείριση των οικονομικών σου
Το άγχος που μπορεί να προκύψει από τη διαχείριση των οικονομικών σου μέσα σε μία σχέση είναι το χειρότερο κι αυτό οφείλεται στο ότι σκέφτεσαι τελείως διαφορετικά σε σχέση με τις γυναίκες. «Πολλές φορές, οι απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες μέσα σε μία σχέση» λέει ο Jay Zagorsky, οικονομολόγος από το Ohio State University. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal of Socio-Economics βρήκε ότι οι άντρες έχουν την τάση να αναφέρουν μεγαλύτερα ποσά για σπίτι και αυτοκίνητα, την ίδια ώρα που οι γυναίκες διογκώνουν τα συνολικά πιστωτικά χρέη.
Εξουδετέρωσέ το: «Ξοδέψτε 15 λεπτά κάθε εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του πρωινού σας, για να μπορέσετε να εκτιμήσετε και να υπολογίσετε να έξοδα που θα κάνετε τις επόμενες επτά μέρες. Αυτά μπορεί να είναι από τους καφέδες σας στη δουλειά, μέχρι τις βενζίνες σας ή τα ποτά με τους φίλους σας. Κάνε αυτήν τη διαδικασία χωριστά από την κοπέλα σου και στη συνέχεια συγκρίνετε τις δύο λίστες σας. Εκεί που βλέπετε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις σας -για παράδειγμα, χαλάς 100 ευρώ παραπάνω σε τυρόπιτες και καφέδες το μήνα σε σχέση με την κοπέλα σου- πρέπει να συζητήσετε γιατί υπάρχει αυτή η απόκλιση και να βρείτε τη μέση λύση. «Η αίσθηση της αμοιβαίας υποχώρησης και της δικαιοσύνης μειώνει τα επίπεδα του στρες μέσα σε μία σχέση» υποστηρίζει ο Glenn Good.



Παράγοντας στρες :5Η ήττα της ομάδας σου
Ενας στους τέσσερις άντρες υποστηρίζει ότι τα επίπεδα του στρες του ανεβαίνουν πολύ ψηλά -πάνω από το 7 σε μία κλίμακα του 10- όταν βλέπουν την ομάδα τους να χάνει στον αγωνιστικό χώρο. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο αφοσιωμένος και πιστός οπαδός είσαι σε μία ομάδα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητές σου να αντιδράς συναισθηματικά σε πιθανή αποτυχία τους.
Εξουδετέρωσέ το: Βρες ένα φόρουμ στο Ιντερνετ, στο οποίο να μπορείς να συζητάς τα θέματα της αγαπημένης σου ομάδας μαζί με άλλους οπαδούς κι άσε τη μιζέρια που νιώθεις μετά την ήττα στην άκρη. Μία έρευνα του University of Mississippi έδειξε ότι οι οπαδοί που μπαίνουν στα φόρουμ μόλις η ομάδα έχασε το πρωτάθλημα βγάζουν την οργή και την επιθετικότητά τους στις λέξεις κι έτσι μπορούν να αισθάνονται καλύτερα. «Στα φόρουμ μπορεί να γίνει αποδεκτός αυτός που είναι οργισμένος» λέει ο Brad Schultz, επικεφαλής της έρευνας, και συνεχίζει: «Μπορεί η γλώσσα που χρησιμοποιείται να είναι σκληρή, αλλά κανείς στην τελική δεν παθαίνει τίποτα.