Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

  Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το κομμάτι των σχέσεων με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους.Πρέπει να θέτονται κανόνες ώστε το παιδί να μάθει να εντάσσεται σε μια ομάδα, να σέβεται τα άλλα μέλη. Για να μην έχει προβλήματα στο σχολείο πρέπει να έχετε ενθαρρύνει το να συνεργάζεται και να μοιράζεται.
   Για παράδειγμα, όταν έρχονται στο σπίτι επισκέπτες εξηγούμε στο παιδί ότι το γεγονός ότι βρίσκονται στο δικό του χώρο δεν του δίνει το δικαίωμα να ηγείται του παιχνιδιού.
Αντίθετα θα διασκεδάσουν και θα περάσουν καλά εάν μοιραστεί τα παιχνίδια και τον χώρο του με τους άλλους. Βέβαια καλό είναι να μην του το επιβάλλετε εάν αρνείται πεισματικά.
Μπορείτε ως εναλλακτική να του ζητήσετε να βάλει στην άκρη αντικείμενα που δεν θέλει να μοιραστεί και να του εξηγήσετε πως άλλη φορά θα τύχει να βρεθείτε κι εσείς στο σπίτι του καλεσμένου σας και θα παίξουν και με τα δικά του παιχνίδια.
  Σημαντικό είναι στην καθημερινότητα να καλλιεργείται και ο σεβασμός για τα άλλα μέλη της οικογένειας (ομάδας).
   Απλοί κανόνες όπως το ότι πρέπει να κάνουμε ησυχία όταν το μικρότερο αδερφάκι είναι άρρωστο, βοηθάμε την μαμά εάν έχει πολλές δουλειές, μαζεύουμε τα παιχνίδια μας… Δεν δίνουμε στο παιδί ευθύνες που δεν είναι ανάλογες της ηλικίας του και δεν βάζουμε όλη την ώρα νέους κανόνες.
   Περιορίστε τα «μη» σε όσα πραγματικά είναι επί της ουσίας. Τηρείτε κι εσείς οι ίδιοι τους κανόνες μην ξεχνώντας πως το παιδί μιμείται. Δεν ζητάμε σεβασμό ή ευγένεια, εάν εμείς πάνω απ’ όλα δεν σεβόμαστε ή δεν είμαστε ευγενικοί.