Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το παραδοσιακό φλερτ με τον άνδρα σε ρόλο κυνηγού δεν υπάρχει πια! Το παιχνίδι των φύλων έχει αλλάξει μορφή...


   Το φλερτ ισοδυναμεί με την πρόκληση, τη διάθεση επικοινωνίας, παιχνιδιού και επιβεβαίωσης. Όταν φλερτάρουμε, στην ουσία επικοινωνούμε μέσα από τις αισθήσεις μας, το βλέμμα, την ακοή, την αφή. Το φλερτ, όμως, κινείται κυρίως στο κομμάτι της σεξουαλικής φαντασίωσης, σε αυτό δηλαδή που φτιάχνουμε σαν εικόνα στο μυαλό μας για το πρόσωπο που μας προκαλεί το ενδιαφέρον.
   Σήμερα όμως φλερτάρουμε; Μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία ή θεωρούμε το φλερτ κάτι παρωχημένο; Πολλοί υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι έχουν κόψει τη συγκεκριμένη συνήθεια. Μάλιστα οι γυναίκες παραπονιούνται συχνά ότι οι άντρες δεν τις προσεγγίζουν πια με ερωτική διάθεση, δεν τις διεκδικούν.
  Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία του φλερτ έχει αλλάξει μορφή και ακολουθεί τα νέα κοινωνικά δεδομένα. Παραδοσιακά ήθελε τον άνδρα σε ρόλο κυνηγού και τη γυναίκα σε μια πιο παθητική στάση. Στην εποχή μας όμως το παιχνίδι γίνεται και από τα δύο φύλα και έχει τη μορφή μιας ανταγωνιστικής διεκδίκησης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα που προσπαθούν από νωρίς να διασαφηνίσουν το ρόλο που θέλουν να έχουν σε μια ενδεχόμενη σχέση. Στις μέρες μας, άλλωστε, αναζητούμε συντρόφους που να πληρούν τις ανάγκες μας και να ανταποκρίνονται στην εικόνα που θέλουμε να έχουμε για τον εαυτό μας. Ιδανικά να αποτελούν προέκταση του εαυτού μας, να έχουν το αντίστοιχο νοητικό, κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο, να μας αγαπούν και να μας συμπληρώνουν. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβάζουμε διαρκώς τον πήχη σε μη ρεαλιστικά ύψη.
Αυτός ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης των δύο φύλων είναι ίσως «ασφαλής» ως προς το ότι προσφέρει ευχαρίστηση και τονώνει την αυτοπεποίθηση, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ή η υποψία απόρριψης. Είναι αλήθεια ότι πολλοί αναρωτιούνται αν έχουν να κάνουν με τον κατάλληλο άνθρωπο και γίνονται επιφυλακτικοί για κάποιον που πιθανώς θα τους διαψεύσει ή θα τους πληγώσει έτσι αποφεύγουν τους πιο παραδοσιακούς τρόπους φλερτ που ενέχουν περισσότερη συναισθηματική εμπλοκή και δόσιμο προς τον άλλον. Ίσως γι' αυτό συνηθίζεται πλέον η προσέγγιση των ανθρώπων να γίνεται μέσω Διαδικτύου. Η αναζήτηση συντρόφου με αυτό τον τρόπο εκφράζει και μια βασική συνθήκη που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις: την αποφυγή της συναισθηματικής έκφρασης και το φόβο της συναισθηματικής εμπλοκής. Με απλά λόγια, ο σημερινός άνθρωπος επιλέγει τον γρήγορο και απρόσωπο χώρο του Ίντερνετ προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη συναισθηματική επαφή και ταυτόχρονα το φόβο της απώλειας.
  Το φλερτ πάντως δεν έχει απαραίτητα τη σκοπιμότητα της σεξουαλικής επαφής ή της σύναψης ερωτικής σχέσης. Είναι μία διαδικασία που μπορεί να μας προσφέρει ευχαρίστηση, επιβεβαίωση και διάθεση επικοινωνίας, γι' αυτό και αποδεικνύεται ευεργετικό τόσο για την ψυχολογική μας διάθεση όσο και για την αυτοπεποίθησή μας. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να διακόψουμε αυτόν τον τρόπο συναναστροφής με τους άλλους εξαιτίας του φόβου της απόρριψης ή μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Η πιθανή απώλεια, η απογοήτευση ή και ματαίωση είναι κομμάτια της ζωής μας και ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε μπορεί να μας δυναμώσει και να μας κάνει να διεκδικήσουμε με σθένος τη συντροφικότητα και την αγάπη.

Το φλερτ έγινε απρόσωπο...
- Το φλερτ είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία ο άνδρας και η γυναίκα έρχονται σε ερωτική επικοινωνία.
- Η όραση, η ακοή, η αφή αποτελούν τις κυρίαρχες αισθήσεις στη συγκεκριμένη επαφή.
- Στις μέρες μας πολλά άτομα νεαρής ηλικίας φαίνεται ότι αποφεύγουν να φλερτάρουν.
- Η απουσία του φλερτ μπορεί να οφείλεται στην απροθυμία του σύγχρονου ανθρώπου να ρισκάρει και να επενδύσει συναισθηματικά στον άλλον.
- Στις μέρες μας το Ίντερνετ φαίνεται να κερδίζει οπαδούς που το χρησιμοποιούν για να φλερτάρουν απρόσωπα.
- Ο φόβος της απόρριψης πάντως δεν πρέπει να μας εμποδίζει να φλερτάρουμε.