Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Σαν σήμερα...

1672 Στη Μόσχα γεννιέται ο Πέτρος Α΄, ο Μέγας, τσάρος της Ρωσίας για 43 χρόνια (1682-1725). Πατέρας του είναι ο Αλέξιος των Ρομανόφ και μητέρα του η Ναταλία Ναρίσκινα. Επί των ημερών του η Ρωσία θα καταστεί υπερδύναμη της Βορειοανατολικής Ευρώπης. Θα ονομαστεί "πατέρας του ρωσικού έθνους".

1814 Τελειώνει το Συνέδριο της Βιέννης. Υπό την προεδρία του Αυστριακού καγκελάριου Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προσπάθησε να θωρακίσει τα αυταρχικά καθεστώτα στην Ευρώπη μετά το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων.

1870 Πεθαίνει ο Αγγλος συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς. Το βιβλίο του "Ολιβερ Τουίστ" είναι το πρώτο μυθιστόρημα, που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα με πρωταγωνιστή ένα παιδί. Είπε: "Με τις περιπέτειες και τη δυστυχισμένη ζωή του μικρού Ολιβερ θέλησα ν' αποδείξω ότι το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει".

1920 Μικρασιατική Εκστρατεία. Αρχίζει η προέλαση του Ελληνικού Στρατού με στόχο την κατάληψη της Αγκυρας.

1927 Πεθαίνει η Αμερικανίδα φεμινίστρια Βικτόρια Γούντχαλ. Το 1872 ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον έγχρωμο πρώην σκλάβο Φρέντερικ Ντάγκλας.

1934 Ο Ντόναλντ Ντακ κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, στην ταινία κινουμένων σχεδίων "Η μικρή σοφή πουλάδα".

1976 Στον Λίβανο οι Παλαιστίνιοι δέχονται επίθεση από συριακές δυνάμεις εισβολής. Ο Γιάσερ Αραφάτ καταγγέλλει προσπάθεια εξόντωσης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

2007 Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εισάγεται στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Οι γιατροί, μετά από εγχείρηση, θα διαγνώσουν καρκίνο.