Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Oταν η αρχιτεκτονική μιμείται τη Φύση

Σε μια χώρα με έκταση μικρότερη από 12.000 km², η οποία καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από άμμο και όπου η μέση ετήσια βροχόπτωση δεν ξεπερνά τα 8 εκατοστά, θα υψώνεται σε λίγο καιρό ένας κάκτος πολύ διαφορετικός από τους υπόλοιπους.
Ο λόγος για το νέο κτήριο του υπουργείου Δημοτικών Υποθέσεων και Γεωργίας του Κατάρ που θα θυμίζει κάκτο ως προς το σχήμα, αλλά και ως προς τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί. Ο γιγαντιαίος κάκτος θα είναι ενεργειακά αποδοτικός - κάτι απαραίτητο σε μια περιοχή όπου το νερό είναι πολύτιμο αγαθό- ενώ θα είναι σχεδόν το ίδιο ευπροσάρμοστος με τον πραγματικό κάκτο, επιστρατεύοντας παρόμοιες τεχνικές.
Προκειμένου να επιβιώσει σε συνθήκες ξηρασίας, ο κάκτος χρησιμοποιεί τα στόματά του (τους πόρους του δηλαδή) για να διαπνεύσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώρες αφότου πέσει ο Ήλιος.
Έτσι, περιορίζεται σημαντικά η απώλεια νερού, το οποίο το φυτό χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντί για στόματα, ο τσιμεντένιος κάκτος του Κατάρ θα χρησιμοποιεί τα σκίαστρά του, που θα ανοίγουν και θα κλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες του κτηρίου σε θέρμανση ή ψύξη.