Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα




Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των λεγομένων «κλειστών» επαγγελμάτων.
Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε τη ΝΔ για μικροκομματισμό καθώς όπως υποστηρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση στα λόγια είναι κατά των περιορισμών στην άσκηση των επαγγελμάτων, αλλά αρνείται την υπερψήφιση για εντυπωσιασμό με το πρόσχημα νομοτεχνικών αδυναμιών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης  ανέφερε σχετικά:
«Δεν μας λένε οι συνάδελφοι της ΝΔ, εάν κατά την εκτίμησή τους ανοίγουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Αν καταργούνται και συμφωνούν μ’ αυτό, να μας πουν γιατί δεν το ψηφίζουν. Αν όχι, να μας πουν πού δεν καταργούμε, πού παρεκκλίνουμε απ’ αυτά που είναι σωστά επί της αρχής, για να βελτιώσουμε την τοποθέτησή μας.
Άλλοι λένε πως δεν υπάρχει μελέτη επιπτώσεων. Όταν τέθηκαν αυτοί οι περιορισμοί, κατατίθεντο και μελέτες για να μπορούμε να κάνουμε σήμερα αξιολόγηση αν λειτούργησαν προς όφελος της οικονομίας; Άλλοι λένε πως η πολιτεία δεν έχει την χρονική άνεση μέσα σε τέσσερις μήνες να εξετάσει το ποιοι περιορισμοί θα πρέπει να τεθούν. Ας ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και ας έρθουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε να τους βάλουμε. Άλλοι λένε, πως δεν ανοίγουν τα επαγγέλματα με το νομοσχέδιο και θα πάμε σε χειρότερη κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή, ποια είναι η αντιπρόταση; Άκουσα πως είναι κι αναγκαίο να έχουμε μια ελάχιστη ικανοποιητική αμοιβή για τα επαγγέλματα γνώσης, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Ορισμένα έχουν ήδη. Γιατί λοιπόν να μην έρθει το σύνολο των άλλων επαγγελμάτων γνώσης να μας ζητήσει το ίδιο - και μετά να έρθει και ο κτηνοτρόφος;».