Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδρούν 30 βουλευτές της Ν.Δ. για την επιστροφή ΦΠΑ των καπνοπαραγωγών


(φωτογραφία από προηγούμενες κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών)
Σοβαρό πρόβλημα προκαλεί σε χιλιάδες καπνοπαραγωγούς η εντολή από τις Δ.Ο.Υ., να επιστρέψουν ΦΠΑ για τα διαχειριστικά έτη 2003-2009, ποσά που ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ για τον κάθε αγρότη, όπως αναφέρουν 30 βουλευτές της ΝΔ σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
"Στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διενεργούν διάφορες Δ.Ο.Υ., καλούνται αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι καπνοπαραγωγοί, να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει ως επιστροφή ΦΠΑ, με τους ισχύοντες κατ΄αποκοπή συντελεστές", αναφέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Το σκεπτικό της επιστροφής είναι πως τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο ποσό της κοινοτικής επιδότησης, που έχουν εισπράξει οι αγρότες για την παραγωγή καπνού. "Τα ποσά που προκύπτουν προς καταλογισμό (μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα) ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ για κάθε αγρότη, δεδομένου ότι η αξία της κοινοτικής επιδότησης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναλογικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία των αγροτικών προϊόντων και θα επιφέρει δυσανάλογα μεγάλο οικονομικό βάρος ακόμη και στους ελάχιστους εναπομείναντες καπνοπαραγωγούς, αλλά και στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος".
Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι "οι οδηγίες που δίνονταν κατά καιρούς από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, σε σχετικά ερωτήματα των Δ.Ο.Υ., ουδέποτε αναφέρθηκαν σε αναστολή επιστροφής ΦΠΑ με τους κατ΄ αποκοπή συντελεστές στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τα ποσά που αναλογούν στην αξία των κοινοτικών επιδοτήσεων". 
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Γ. Καρασμάνης, Θ. Καράογλου, Χρ. Ζώης, Ν. Λέγκας, Θ. Λεονταρίδης, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Μ. Τζίμας, Ζ. Τζηκαλάγιας, Σ. Αναστασιάδης, Γ. Βαγιωνάς, Κ. Παπασιώζος, Δ. Τσουμάνης, Μ. Χαλκίδης, Ε. Στυλιανίδης, Μ. Κόλλια, Αθ. Γιαννόπουλος, Αν. Καριπίδης, Μ. Σαλμάς, Χρ. Σταϊκούρας, Σπ. Ταλιαδούρος, Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Κουκοδήμος, Αλ. Κοντός, Ν. Παναγιωτόπουλος, Μ. Παπαδόπουλος, Στ. Κωνσταντινίδης, Κ. Κόλλιας, Κ. Καραγκούνης, Δ. Σταμάτης, Γ. Κασαπίδης.