Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σε «θέση μάχης» για το φορολογικό νομοσχέδιο




Στο επίκεντρο θα βρεθούν το μεσημέρι οι επίμαχες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Τον διάλογο θα μονοπωλήσουν τα τρία επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το αυτόφωρο, τον διαρκή χαρακτήρα της φοροδιαφυγής, τους κατά προτεραιότητα ελέγχους στις 11 επαγγελματικές ομάδες και τον Οικονομικό εισαγγελέα.
Όπως επισημαίνει στο real.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού εμπορίου Βασίλης Κορκίδης (ΕΣΕΕ): ««Το φορολογικό νομοσχέδιο Νο5 στα πλαίσια του Μνημονίου Νο4 κάνει δώρα σε λίγους και δοκιμάζει τα όρια της αντοχής των πολλών. Το προσχέδιο νόμου για το φορολογικό καταδεικνύει τις παλινδρομήσεις του υπουργείου Οικονομικών και την τακτική «ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω» που επέλεξε για να διαχειριστεί την πέμπτη κατά σειρά φορολογική ανατροπή σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είναι κατώτερο των περιστάσεων και δεν δίνει λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά αντίθετα διαμορφώνει ένα «πλαίσιο τιμωρίας» με ενέχυρο την ελευθερία των φορολογούμενων, ενώ δημιουργεί νέες «γκρίζες ζώνες» στους ελέγχους».

«Η αποτίμησή μας για το μέχρι σήμερα κείμενο είναι αρνητική, συνεχίζει ο κ. Κορκίδης. Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι διατηρείται – ενδεχομένως και επιδεινώνεται – η πολυπλοκότητα του συστήματος, ενισχύεται η αστάθεια του φορολογικού περιβάλλοντος της χώρας, προωθείται η πλήρης ποινικοποίηση της σχέσης μεταξύ φορολογούμενων και κράτους και καθίσταται αναποτελεσματική η διαδικασία συγκέντρωσης εσόδων από το κράτος. Με λύπη μας, δηλαδή, παρατηρούμε ότι το υπουργείο απέτυχε να εκπληρώσει τους αρχικούς στόχους της διαβούλευσης, αφού για μια ακόμη φορά δεν κόβει τις «χειραψίες» και δίνει υπερεξουσίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ.

Η ΕΣΕΕ επιμένει ότι βασικός στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης δεν θα έπρεπε να είναι το «στέγνωμα» της αγοράς από ρευστότητα, ούτε η «φοροφυλάκιση» των Μμε εμπόρων, αλλά να καλλιεργηθεί η επιβράβευση των συνεπών και ενήμερων φορολογούμενων, οι οποίοι ταυτόχρονα εκτελούν χρέη φοροεισπράκτορα και χρηματοδότη.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επαναφέρει στην καθημερινότητά μας τον «φορολογικό εκβιασμό» και ενισχύει την «οικονομική βία», αφού αντί να έχει στο στόχαστρό του τη δύσκολη σύλληψη της φοροδιαφυγής των αδήλωτων εισοδημάτων ύψους 12 δις. ευρώ επιλέγει την εύκολη σύλληψη χιλιάδων «φοροφουκαράδων».

«Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι, ότι οι πολίτες είναι στα όρια της οργής τους, ότι δεν αντέχουν να επωμιστούν την χρεοκοπία του κράτους αφού δεν ευθύνονται για αυτήν και ας σταματήσουν επιτέλους να πειραματίζονται με αψυχολόγητα μέτρα, καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕ) κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος επισημαίνει στο real.gr ότι «το νομοσχέδιο προσθέτει πολυπλοκότητα, γραφειοκρατία, ασάφειες και μάλλον ενισχύει «περίεργες» εμπλοκές του επιχειρηματία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι "περίεργες" αυτές εμπλοκές ενισχύονται και από την παράλογη "αυστηροποίηση" σε ότι αφορά την καθυστέρηση πληρωμής του ΦΠΑ. Δημιουργούνται περισσότερες "γκρίζες" ζώνες στις σχέσεις φορολογουμένων και ελεγκτικών μηχανισμών Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στην αυστηροποίηση σε ό,τι αφορά την μη απόδοση του ΦΠΑ αλλά από όρους. Το θετικό είναι ότι επανέρχεται το καθεστώς των δόσεων στην καταβολή του ΦΠΑ. Επίσης, είχαμε ζητήσει ένα μέρος των κερδών να μην φορολογείται έτσι ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας να επενδύει ένα μέρος από τα κέρδη του. Μέχρι στιγμής η πρότασή μας δεν έχει εισακουστεί». 
Δήμητρα Σέττα