Αγωνία για το επαγγελματικό μέλλον, ελάχιστη σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας, απογοήτευση για την χαμηλή ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και δυσπιστία απέναντι στην ικανότητα των φοιτητικών παρατάξεων να επιλύσουν χρόνια προβλήματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι τα βασικά συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας του υπουργείου Παιδείας που διενέργησε πανελλαδικά σε 1002 πολίτες, 400 φοιτητές και 445 γονείς μαθητών του γυμνασίου και λυκείου.
Αναλυτικά, το 97,4% των ερωτηθέντων φοιτητών, απαντούν ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ το 79,8% του συνόλου των ερωτηθέντων λέει ότι η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί, ανεξαρτήτως αντιδράσεων.
Το 61,7% εκφράζει την άποψη ότι οι αλλαγές που μελετάει η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν τελικά μερικώς, ενώ ένα 18,7% απαντάει ότι δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν καθόλου.
Το 42,1% των ερωτηθέντων φοιτητών αναφέρει ότι είναι πολύ ενημερωμένο για τις προτάσεις της κυβέρνησης ενώ το 26,5% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πανεπιστημίων εντοπίζεται στην υλικοτεχνική τους υποδομή, ενώ 60% αναφέρει ότι οι καταλήψεις σχολών πρέπει να γίνονται ως έσχατο μέτρο αντίδρασης των φοιτητών, όταν θίγονται τα δικαιώματα τους.
Τέλος, το 54,3% αποδίδει την χαμηλή συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές στην απαξίωση, εκ μέρους των νέων, της πολιτικής και των πολιτικών κομμάτων.