Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΣΟΟΥ-ΤΣΟΟΥ


Τσόου - Τσόου
Είναι παράξενος, σκληρός, ανεξάρτητος και ιδιαίτερος. Αφοσιώνεται στα αφεντικά του αλλά δεν γίνεται ποτέ «χαδιάρης». Με τη χαρακτηριστικη μπλε - μαύρη γλώσσα του, εκφράζει τη γοητεία και το μυστήριο της μακρινής ανατολής.
Η σωματική διάπλαση του Chow Chow θυμίζει πολύ αυτή των πρώτων απολιθωμάτων σκύλων που χρονολογούνται αρκετά εκατομμύρια χρόνια π
ριν.Καταγωγή

Η φυλή είναι γνωστή στην Κίνα εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια καθώς χρησιμοποιείται ως φύλακας, κυνηγός αλλά και για να σέρνει έλκηθρα.
Λέγεται πως κάποιος κινέζος αυτοκράτορας είχε στην ιδιοκτησία του 2500 χιλιάδες ζευγάρια! Στο πέρασμα των χρόνων το Chow Chow χρησιμοποιήθηκε, εκτός από το να σέρνει έλκηθρα και για το κυνήγι των λύκων. Η γούνα του χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή παλτών ενώ το κρέας του θεωρούνταν για πολλά χρόνια λιχουδιά (σε ορισμένες επαρχίες της Κίνας είναι καλύτερα να μην το πάρετε μαζί σας γιατί... το τρώνε ακόμα).
Στην Ευρώπη έφτασε για πρώτη φορά στα τέλη του 1800 από τους εμπόρους που το έφεραν στην Αγγλία και η ονομασία «chow chow» προέρχεται από ένα
ν όρο που χρησιμοποιούσαν τότε για να περιγράφουν σχεδόν οτιδήποτε παράξενο προερχόταν από τη μακρινή ανατολή.Η εμφάνιση
Το Chow Chow είναι ένας δυνατός, τετράγωνος σκύλος. Το τρίχωμά του είναι πυκνό και γύρω από το λαιμό σχηματίζει μια έντονη «χαίτη» που το κάνει να μοιάζει με λιοντάρι. Το κεφάλι του είναι επίσης φαρδύ και δυνατό με τα τριγωνικά αυτιά του να δείχνουν προς τα μπρος. Η φουντωτή ουρά του είναι γυριστή στην άκρη, χαρακτηριστικό της οικογένειας των Σπιτς. Η γλώσσα και το στόμα έχει ένα χαρακτηριστικό μπλε μαύρο χρώμα. Το μαλακό, διπλό τρίχωμα μπορεί να έχει αρκετές διαφορετικές αποχρώσεις: κόκκινο, κρεμ, μαύρο, γκρι ή και - σπανιότερα - λευκό.
Ο χαρακτήρας
Πρόκειται για ένα σκύλο αρκετά ανεξάρτητο, πρόθυμο και προστατευτικό προς την οικογένειά του.
Συνήθως αναγνωρίζει έναν ως αφεντικό του και είναι αρκετά καχύποπτος απέναντι στους ξένους, ενώ μπορεί να γίνει και επιθετικός αν κρίνει πως κάποιος ξένος προσπαθεί να τον πλησιάσει... περισσότερο απ’ όσο πρέπει.
Πρόκειται για μια αρκετά κυριαρχική φυλή, περισσότερο κατάλληλη για έμπειρους ιδιοκτήτες και απαιτεί μεγάλη κοινωνικοποίηση από νεαρή ηλικία.
Μέγεθος - ΒάροςΎψος θηλυκά: 46-56cmΎψος αρσενικά: 48-56cmΒάρος: 20-32kg
Κάνει για μένα;
Το Chow Chow είναι γενικά ακατάλληλο για μη έμπειρους ιδιοκτήτες ή για μικρά παιδιά.
Είναι ένας σκύλος «σοβαρός», σχετικά αυστηρός και ανεξάρτητος, που δεν ενοχλεί και δε θέλει να τον πολυενοχλούν αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται τη «διακριτική» παρουσία των ανθρώπων.
Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε άσκηση, ούτε είναι και ο ευκολότερος σκύλος στην εκπαίδευση. Με τα υπόλοιπα ζώα τα πηγαίνει συνήθως καλά, αν και συχνά γίνεται επιθετικός με άλλους σκύλους.
Είναι από τη φύση του καλός φύλακας, χώρου και ανθρώπων και θέλει προσοχή με τους ξένους. Αν τον θεωρήσουν ως το «γλυκό λιονταράκι» που θα απλώσουν το χέρι τους και θα το χαϊδέψουν ίσως βρεθούν με δαγκωμένο το δάχτυλο...
Μην τον αντιμετωπίσετε ως
«μοδίτσα» γιατί μπορεί να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Αντίθετα, αν θέλετε ένα μη απαιτητικό σε άσκηση και συνεχή ενασχόληση φύλακα και σύντροφο για το σπίτι - και δε ζείτε σε περιβάλλον με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες - γιατί το ενοχλεί ιδιαιτέρως η ζέστη, τον Chow Chow μπορεί να γίνει ο «κινέζος» φίλος σας.