Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οι ελληνικοί υγρότοποι δε θα ζήσουν για πολύ ακόμη


Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων και των εγκαινίων των γραφείων της WWF Ελλάς στην Κρήτη, ο γενικός διευθυντής της, Δημήτρης Καραβέλλας και ο υπεύθυνος του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας», Καλούστ Παραγκαμιάν έστειλαν μήνυμα για τη σωτηρία των υγρότοπων της χώρας και της Κρήτης.

Απογοητευτικά πάντως είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παραγκαμιάν για τους υγρότοπους της χώρας μας, καθώς οι 30 από τους 40 θα καταστραφούν τα επόμενα δέκα χρόνια. Τα τελευταία 6 χρόνια, στην Ελλάδα, καταστράφηκαν 31 υγρότοποι εκ των οποίων οι 12 ήταν στην Κρήτη.

Στην αναφορά του τόνισε επίσης πως με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις ο Αλμυρός έχει συρρικνωθεί κατά 95%, στον Αποσελέμη από τις εκβολές του έχουν χαθεί 15 στρέμματα αμμώδους παραλίας και δεν έχει γίνει τίποτα παρά τις 7 μηνύσεις που έχουν κατατεθεί.

Καταστράφηκε επίσης ο υγρότοπος που υπήρχε στη θέση που σήμερα βρίσκεται το Παγκρήτιο στάδιο ενώ την ίδια τύχη έχει και το έλος που βρισκόταν στο Βαθειανό κάμπο, απέναντι από το ξενοδοχείο «Αρίνα».

Πάντως από τις 9 Φεβρουαρίου θα εγκατασταθεί στο Ηράκλειο ο συνεργάτης του WWF και θα ξεκινήσει τριετές πρόγραμμα παρακολούθησης σε όλη την Κρήτη σε μηνιαία βάση και κάθε τρίμηνο θα μετρά την ποιότητα των νερών. «Ένας δύσκολος δρόμος ξεκινά», τόνισε με ικανοποίηση ο κ. Παραγκαμιάν, που μαζί με τους συνεργάτες του έχει δώσει πάμπολλους αγώνες για την σωτηρία των υγρότοπων της Κρήτης.

Το WWF έχει ένα διεθνές δίκτυο σε 100 χώρες, με 5.000.000 υποστηρικτές και 5.000 στελέχη, ενώ στην Ελλάδα έχει 20 χρόνια δραστηριότητας, 60 στελέχη, 12.500 οικονομικούς υποστηρικτές και προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του κ. Δημήτρης Καραβέλλας. Ο ίδιος τόνισε πως είναι σημαντική στιγμή το άνοιγμα των γραφείων στην Κρήτη και αποτελεί στρατηγική απόφαση, αφού η αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου και να παρεμποδίσει (και μακροπρόθεσμα να αντιστρέψει) την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.