Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σε ισχύ από το 2013 οι αλλαγές στο Πανεπιστήμιο


Picture 0 for Σε ισχύ από το 2013 οι αλλαγές στο Πανεπιστήμιο
Η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι ο διάλογος για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει αναδείξει πολλά σημεία συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να τεθούν οι αλλαγές που προωθούνται στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίες, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου.Σε δηλώσεις της μετά την ομιλία της στη Σύνοδο πρυτάνεων, που έγινε στο Ναύπλιο, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι ο διάλογος για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει αναδείξει πολλά σημεία συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Τα σημεία αυτά αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αφορούν δηλαδή σε πτυχία με αξία», τόνισε, κάτι που, όπως είπε, είναι το κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ακόμη ότι σταθερή συνιστώσα των προτάσεων του υπουργείου είναι η προσήλωση στην αρχή «πρώτα ο φοιτητής». Στόχος, σημείωσε, είναι η βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της δυναμικής των πτυχίων, ώστε οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων να βγαίνουν προετοιμασμένοι για τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που τους περιμένουν.


Από την πλευρά τους, ο πρυτάνεις μετέφεραν στην υπουργό την αγωνία τους για την ελλιπή, όπως είπαν, χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η οποία έχει περικοπεί κατά 35%, ενώ τόνισαν ότι και ο τομέας της έρευνας κινδυνεύει, παρά το γεγονός ότι σ΄ολόκληρη τη χώρα, το 70% του ερευνητικού έργου εκπονείται από τα Πανεπιστήμια.

Οι πρυτάνεις παραμένουν αντίθετοι ως προς τις προτάσεις για τα Συμβούλια Διοίκησης που το υπουργείο προτείνει να περιλαμβάνουν και εξωπανεπιστημιακούς, καθώς και για την επιλογή του πρύτανη από πρόσωπα προερχόμενα ακόμη και από ιδρύματα του εξωτερικού.

Παράλληλα, διαμαρτυρύθηκαν για την απαξιωτική πολιτική, όπως είπαν, στάση του υπουργείου απέναντι τους. Η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι τιμά την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα ελληνικά ιδρύματα, το έργο των οποίων, όπως επισήμανε, προβάλλει σε κάθε ευκαιρία εντός ή εκτός Ελλάδας.


Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του ασύλου, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες. Συμφωνήθηκε από όλους τους πρυτάνεις, η θεσμοθέτηση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα Πανεπιστήμια και θα διαχειρίζεται κρίσεις σχετικές με το πανεπιστημιακό άσυλο.

Αναλυτικότερα, τα σημεία στα οποία φαίνεται πως υπάρχει μερική η ολική συμφωνία υπουργείου και πανεπιστημιακών αφορούν:
  • Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας, και αξιολόγησης (εσωτερικής και εξωτερικής). Θέσπιση θεσμικών αντίβαρων για έλεγχο και λογοδοσία 
  • Την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας 
  • Την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας 
  • Τη θεσμοθέτηση περιφερειακών οργάνων για την εκπόνηση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης 
  • Τα Πανεπιστήμια να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις σπουδές (δομή, τίτλοι, οργάνωση, περιεχόμενο, κλπ) με βασική μονάδα τη Σχολή 
  • Την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, τη δημιουργία περισσότερων διατμηματικών προγραμμάτων και την ίδρυση μεταπτυχιακών σχολών 
  • Την πλήρη εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων (ECTS
  •  Τη χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας για ένα ποσοστό της χρηματοδότησης 
  • Την πλήρη οικονομική διαχείριση από τα ίδια τα ιδρύματα 
  • Τη θεσμοθέτηση δυνατότητας για την οικονομική αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ 
  • Την εξειδίκευση λειτουργικών ιδιαιτεροτήτων μέσω των εσωτερικών κανονισμών 
  • Μεταβατική περίοδο μέχρι το 2013 για την πλήρη εφαρμογή.