Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Είναι αλήθεια τα πράγματα τόσο μαύρα όσο φαίνονται ή κάτι αχνοφαίνεται στον ορίζοντα;

Οι περισσότεροι θα πουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει, ότι τα λουκέτα πάνε σύννεφο, ότι η ανεργία θεριεύει, ότι τα εισοδήματα πέφτουν και ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια ανοχής και αντοχής και είναι έτοιμη να εξεγερθεί.Ωστόσο, παρά την ατμόσφαιρα υποχώρησης και κάμψης, παρά την ένταση των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων και το κλίμα αμφισβήτησης που διαμορφώνεται στις εθνικές οδούς και στις αστικέςσυγκοινωνίες, υπάρχουν αντίθετες ενδείξεις. Η μεγάλη απειλή της πτώχευσης, που αποδιαρθρώνει τους πάντες και τα πάντα, απομακρύνεται σιγά-σιγά μετά την απόφαση της Γερμανίας να παρέμβει αποφασιστικά στην κρίση χρέους. 
Η άρση της αβεβαιότητας, αν επιβεβαιωθεί, πολλά θα αλλάξει και ιδιαιτέρως θα αμβλύνει το κλίμα αυτοπεριορισμού που έχει καταλάβει τους πάντες, ακόμη και τους έχοντες και κατέχοντες. Αλλά και πέραν του γενικού κλίματος, η κρίση εξελισσόμενη αρχίζει να επιδρά με τον δικό της τρόπο στις συνειδήσεις των ανθρώπων, διαμορφώνει τις δικές της δυναμικές και ευκαιρίες. 
Δεν υπάρχει κανονικός παραγωγός αυτή την εποχή στη χώρα που να μη φροντίζει, να μη νοικοκυρεύει τη δουλειά του, να μη διορθώνει τις τιμές και να μην αναζητεί πεδία πωλήσεων εντός σημαντική αύξηση, οι προσδοκίες των επιχειρηματιών ενισχύονται, οι τράπεζες επιτυγχάνουν στις αυξήσεις κεφαλαίου που επιχειρούν, ο τουρισμός - ευνοημένος, είναι αλήθεια, και από τα γεγονότα της Βόρειας Αφρικής- δημιουργεί προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος εφέτος το καλοκαίρι· τα πάντα, αφού έπιασαν πάτο, αρχίζουν σιγά-σιγά να εισέρχονται σε φάση ανασυγκρότησης και ανασύνταξης. και εκτός της χώρας. Δεν υπάρχει πάροχος υπηρεσιών που να μη βελτιώνει το σέρβις, που να μην αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και να μην τιμολογεί διαφορετικά. Γενικώς οι άνθρωποι κινητοποιούνται, η αναζήτηση πληθαίνει, νέες ιδέες κυοφορούνται στον καιρό κρίσης, καινούργιες δουλειές χτίζονται αυτή την εποχή, οι επιχειρήσεις του μέλλοντος φτιάχνονται ακριβώς τώρα υπό την πίεση των συνθηκών και την ανάγκηπροσωπικής ή συλλογικής διεξόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξαγωγές παρουσιάζουν Με άλλα λόγια, δεν είναι όλα μαύρα και δεν χρειάζεται κατ΄ ανάγκην να χιονίσει για να δούμε άσπρη μέρα. Αλλωστε οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι τα πράγματα εξελίσσονται με δυναμικό τρόπο. Και όταν εξαντλούνται οι δυναμικές της κάμψης και της υποχώρησης, αρχίζουν να αναπτύσσονται οι αντίθετες δυναμικές της ανόρθωσης και της ανασυγκρότησης.


Δήμητρα Σέττα