Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ενα άρθρο που αφορά την μόδα των προηγούμενων δεκαετιών..

1920
Μετά το πέρας του A’ παγκοσμίου πολέμου, οι γυναίκες περνούν από την κλεισούρα του κορσέ, στην ανεξαρτησία μέσα κι έξω: ζουν προκλητικά, καπνίζουν, ψηφίζουν και φορούν ρούχα φαρδιά με ζώνη στη μέση και ακάλυπτα πόδια. Τα υφάσματα είναι διαφανή, τα παλτό είναι βαριά, οι μπλούζες αμάνικες με βαθιά ντεκολτέ. Εμφανίζονται τα πρώτα πουλόβερ και οι φούστες με τις πιέτες, ενώ οι φιόγκοι, οι χάντρες και τα λουλουδάκια δίνουν και παίρνουν!
Οι ταμπακιέρες και οι μακριές πίπες, τα κοσμήματα με πέρλες, τα καπέλα (κλος) τα κοντά κουρέματα «a la garçonne», είναι τα σημεία της εποχής.

1930
Η λάμψη του Hollywood γίνεται αυτοσκοπός. Η μόδα στη δεκαετία του ʼ30 λάμπει! Μαλλί πλατινέ, κόκκινα νύχια, απαραίτητα αξεσουάρ τα γάντια, τα γυαλιά ηλίου, οι καμπαρντίνες και τα ξώπλατα λοξά φορέματα. Σόρτς με σοσόνια και φουσκωτά μανίκια στις μπλούζες, κλέβουν την παράσταση. Τετράγωνα σακάκια αναδεικνύουν τη μέση και φέρνουν τη σιλουέτα σε πρώτο πλάνο. Επίσης, την πρώτη τους εμφάνιση κάνουν τα παπούτσια πλατφόρμες, καθώς και οι τσάντες φάκελοι.

1940
O Βʼ Παγκόσμιος Πόλεμος επιβάλλεται και στη ροή της μόδας. Τα πάντα αποκτούν ένα πιο στρατιωτικό flow. Βάτες σε σακάκια και φορέματα, τονισμένη μέση, μεγάλα καπέλα με δαντέλα να κρύβουν το πρόσωπο. Οι γυναίκες φορούν καρφίτσες και ασπρόμαυρα ρούχα, καθώς επίσης βάφουν τα πόδια τους ώστε να θυμίζουν καλσόν, ζωγραφίζοντας μέχρι και την πίσω «ραφή» με μαύρο μολύβι. Εμφανίζονται τα πατρόν και τα πρώτα prêt-à-porter και επικρατεί ο κότσος chignon.

1950
Η εποχή που η γυναίκα αναδεικνύει το σώμα της και οι άντρες ακουλουθούν από πίσω σε ουρές! Στενές γραμμές, πουά/εμπριμέ με λουλούδια σχέδια, γεωμετρικά καπέλα και φουρό κάτω από φούστες / φορέματα. Το τακούνι στιλέτο καίει καρδιές, το ίδιο και τα γυναικεία εσώρουχα από λύκρα. Τα στράπλες φορέματα, οι μωβ μάσκαρα, τα γυαλιά πεταλούδα, η πράσινη σκια στα μάτια, και οι κότσοι μπανάνα στα μαλλιά ήταν τα in της εποχής.

1960
Ένα θα σας πω. Sex, drugs & rock ‘n roll! Η εποχή που ανακαλυφθηκε το μίνι. Μίνι παντού. Μίνι σόρτς, μίνι φούστες, μίνι φορέματα! Χρωματιστά καλσόν, χρωματιστό μακιγιάζ με τεράστιες ψεύτικες βλεφαρίδες, τεράστια γυαλιά ηλίου, κοσμήματα από πλαστικό και μπότες μέχρι το γόνατο... δίνουν και παίρνουν!

1970
Η εποχή που τα είχε όλα. Πανκ. Χίπις. Αγάπη και ειρήνη. Disco. Λύκρα. Βινύλ. Δερματίνες. Καρφιά. Παραμάνες... Ναι, και παντελόνι καμπάνα και ολόσωμες φόρμες και ζώνες με τεράστιες αγκράφες. Οι επίσης τεράστιοι ασημένιοι κρίκοι στα αφτιά είναι σήμα κατατεθέν, όπως είναι και οι μπαντάνες. Έντονο eye-liner, και μαύρο βερνίκι νυχιών, συμπληρώνουν την εκκεντρική μόδα που ήθελε τα πάντα να τείνουν στην υπερβολή!

1980
Και μιλώντας για υπερβολή... Ιδού η δεκαετία της υπερβολής! Η «Δυναστεία» βάζει το χεράκι της, και επιβάλλει τάσεις της μόδας: έντονες βάτες και φαρδιοί ώμοι!Παντού επικρατούν οι φίρμες, που κάνουν μπαμ πάνω στα ρούχα! Στρετς καλσόν και κολάν και φυσικά επανάσταση στα τζιν! Ξεβαμμένα τζιν, σκισμένα τζιν, μπουφάν τζιν, παντού τζιν...
Οι λέξεις είναι εικόνες:
Φούστες lambada, τοπ από δίχτυ, τοπ και φορέματα με τον ένα ώμο έξω, φαρδιές παντελόνες, αθλητικά κορμάκια, φούστες balloon, μανίκια νυχτερίδα, γκέτες, γάντια με κομμένα δάχτυλα από δαντέλα, φιόγκοι στα μαλλιά, στέκες, πολύχρωμα γυαλιά, κονκάρδες, τεράστιες ζώνες, πλαστικά βραχιόλια, μακριά κολιέ, χρωματιστά καλσόν... και φυσικά παχιά φρύδια με τεράστιες φράτζες και τόνους λακ!!!

1990
Και μετά την εκτόνωση της extreme δημιουργικότητας... έρχεται ο κορεσμός. Αυτή είναι η δεκαετία που δεν έχει συγκεκριμένες τάσεις. Απλές γραμμές, που αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες. Το χαρακτηριστικό της εποχής είναι η συνεχής μεταβολή της μόδας σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν υπάρχουν «τάσεις», ή έστω όχι τόσο χτυπητές όσο εκείνες που προηγήθηκαν στις περασμένες δεκαετίες.