Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έφερε στο φως τη στενή σχέση ανεργίας-υγείας. Το βασικό της συμπέρασμα ήταν πως η υγεία όσων έχουν χάσει τη δουλειά τους κινδυνεύει συνήθως περισσότερο από την υγεία των εργαζομένων. Η έρευνα έδειξε πως το 85% όσων είχαν την ατυχία να απολυθούν ανέφεραν, μετά το γεγονός αυτό, κάποιο πρόβλημα υγείας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όσοι απολύθηκαν παρουσίασαν κατά 10% μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών υπέρτασης, καρδιακών νοσημάτων και αρθρίτιδας συγκριτικά με πρώην συναδέλφους που εξακολουθούσαν να εργάζονται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν κάποιος πάψει να εργάζεται έρχεται αντιμέτωπος με πολλές αλλαγές στη ζωή του (οικονομικές, κοινωνικές κ.λπ.) που επηρεάζουν τις καθημερινές του συνήθειες, ακόμα και την όρεξή του για φαγητό με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό του σύστημα να γίνεται αδύναμο. Το αδύναμο λοιπόν ανοσοποιητικό σε συνδυασμό με το άγχος για το μέλλον, αποδεικνύεται πολύ κακός συνδυασμός ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.