Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ



Οι Άγιες Μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και μοιραία το μυαλό των περισσοτέρων στρέφεται και στο γιορτινό τραπέζι. Αλήθεια, υπάρχουν πολλοί που δεν σκέφτονται την καλοψημένη γαλοπούλα με την συνοδευτική γέμιση και τα υπόλοιπα εδέσματα του Χριστουγεννιάτικου γεύματος; Ή μήπως είναι εύκολο να ‘πάρουμε’ τη σκέψη μας από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που αποτελούν τα απαραίτητα γλυκά των ημερών; Σκεφτείτε λοιπόν όλα αυτά ακριβώς μετά από τη νηστεία των προηγούμενων ημερών. Δυστυχώς έχει συμβεί στο παρελθόν πολλοί συνάνθρωποι μας να χρήζουν βοηθείας μετά το εορταστικό γεύμα . Ο λόγος είναι ότι αυτή την Άγια Ημέρα οι περισσότεροι επιδιδόμαστε στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού.
Για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές. Πρώτα από όλα σωστό είναι να μην παραλείπουμε το πρωινό μας επειδή το μεσημέρι ή το βράδυ θα φάμε περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση το μεσημέρι είμαστε πολύ πεινασμένοι και σε συνδυασμό με τα εδέσματα οδηγούμαστε σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Έτσι λοιπόν καλό είναι να επιλέξουμε ένα ποτήρι γάλα με λίγα λιπαρά και λίγα δημητριακά για το πρωί. Κατόπιν, το μεσημέρι καλό είναι να επιλέξουμε κρεατικά με λίγα λιπαρά, όπως γαλοπούλα και μοσχάρι αντί για χοιρινό ή αρνί. Προτιμούμε τα ψητά κρεατικά αντί για τα μαγειρεμένα με διάφορες σάλτσες και κρέμες γάλακτος. Καταναλώνουμε αρκετή σαλάτα από φρέσκα λαχανικά και μικρή ποσότητα από τυρί . Αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση ψωμιού και ζυμαρικών. Προσέχουμε πολύ στη κατανάλωση αλκοόλ. Ένα με δύο ποτηράκια κρασί είναι αρκετό.
Σηκωνόμαστε σχετικά γρήγορα από το τραπέζι και περνάμε σε άλλο χώρο του σπιτιού , έτσι ώστε να μπορούμε να αντισταθούμε στους πειρασμούς. Αποφεύγουμε ακριβώς μετά το φαγητό να καταναλώσουμε γλυκό ή φρούτο. Αυτό είναι προτιμότερο να το καταναλώσουμε το απόγευμα έτσι ώστε να ‘κόψουμε’ λίγο την πεινά μας. Το βράδυ αποφεύγουμε να κάτσουμε στο τραπέζι και προσπαθούμε να καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ και λίγο , όπως μια σαλάτα λαχανικών με λίγο τυρί ή με ένα κομμάτι ψητό άπαχο κρέας. Γενικότερα καλό είναι να αποφεύγουμε τα ‘τσιμπολογήματα’ μεταξύ
των γευμάτων . Όσον αφορά τα γλύκα , πρέπει να προσπαθήσουμε αυτές τις μέρες να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση τους. Ήδη η ποσότητα φαγητού, άρα και οι θερμίδες που λάβαμε είναι αυξημένες, ας μην επιβαρύνουμε περισσότερο τον οργανισμό. Ένα μικρό γλυκό την ημέρα είναι αρκετό.
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια άλλη παγίδα των ημερών . Όπου βρεθούμε μας προσφέρουν άφθονο αλκοόλ και μας προτρέπουν να καταναλώσουμε πολύ . Το αλκοόλ, το μόνο που μας προσφέρει είναι ‘κενές’ θερμίδες, δηλαδή θερμίδες που δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό παρά μόνο βάρος . Ακόμη, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ δημιούργει μια ευφορία και μια χαλάρωση με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό σαν συνοδευτικό του ποτού, χωρίς μεγάλη αντίσταση .
Ας μην ξεχνούμε λοιπόν ότι αυτές τις Άγιες Μέρες σκοπός είναι να γεμίσουμε τις καρδιές μας και όχι το στομάχι μας.