Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας στη Κάρυστο.



Η Ελλάδα είναι ένας μικρός παράδεισος για τους σπηλαιολόγους και η Εύβοια είναι από τις πλούσιες σε σπήλαια περιοχές της.
Η νότια Εύβοια είναι κι εκείνη πλούσια σε σπήλαια, από τα οποία το πιο εντυπωσιακό είναι το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας Καρύστου. Οι διαδρομές μέσα σ΄αυτό είναι μοναδική εμπειρία. Περιλαμβάνει έναν πλούσιο συνδυασμό μορφών, καθώς βρίσκουμε οριζόντια αλλά και κάθετα τμήματα, σιφώνια κλπ.
F1000005sifoni6
Οι πρώτες συστηματικές εξερευνήσεις του σπηλαίου ξεκίνησαν το 1928, και το 2004 έγινε η τελευταία εξερευνητική αποστολή που έφτασε το συνολικό μήκος των 3.150 μέτρων.
Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό υπόγειο τοπίο, με βαθιά χάσματα, μεγάλες αίθουσες που φιλοξενούν πλήθος νυχτερίδων, στενά περάσματα, κάθετα και οριζόντια, ενώ τη σπηλιά διατρέχει ένα υπόγειο ποτάμι, με νερά αλλού ήρεμα κι αλλού ορμητικά που δημιουργεί πλημμυρισμένα τμήματα, βαθιές λίμνες, αλλά και μια σειρά από εντυπωσιακούς καταρράκτες με τον ήχο του νερού να σε συνοδεύει ακόμη και στα στεγνά κομμάτια της σπηλιάς.
stenema_foto3
Το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας έχει επίσης αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, είναι ένα δύσκολο και επικίνδυνο σπήλαιο, που δεν είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και του οποίου η επίσκεψη απαιτεί εκπαίδευση, εμπειρία, αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
P1010022