Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Διατροφή- δίαιτα με απλά βήματα................

Τα Χριστούγεννα έχουν περάσει αλλά κάποια από τα κιλά έχουν μείνει. Μήπως ήρθε η ώρα να φύγουν; Για κακή μας τύχη φέτος το Πάσχα είναι πολύ νωρίς. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μειώνεται η περίοδος χάριτος και ότι πρέπει να μπούμε άμεσα σε σύστημα σωστής διατροφής. Εξάλλου ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που προσφέρεται για αλλαγές στον τρόπο ζωής, με την εφαρμογή καλής διατροφής και την υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας.  Αν θέλεις λοιπόν να είσαι έτοιμη να απολαύσεις τα εδέσματα του Πάσχα και να μην κοιτάς το τραπέζι από μακριά, ξεκίνα δίαιτα τώρα!

Μην απελπίζεσαι όμως! Μια σωστή δίαιτα, δεν σημαίνει ότι θα σε οδηγήσει σε λιμοκτονία και στέρηση. Εξάλλου λίγο πολύ το ξέρεις και εσύ ότι οι εξαντλητικές δίαιτες κάνουν περισσότερο κακό από καλό. Οπλίσου λοιπόν με επιμονή και υπομονή και ξεκίνα. Υπάρχουν μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να χάσεις τα περιττά κιλά αλλά να μην στερηθείς και τίποτα. 
Υπάρχουν μερικά απλά μυστικά που μπορείς να προσαρμόσεις στην διατροφή σου, τα οποία θα σε βοηθήσουν να απαλλαχθείς μια για πάντα από τα επιπλέον κιλά και θα σε βοηθήσουν να νιώθεις πιο δυνατή και γεμάτη ζωντάνια.
   Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πετάξεις έξω από την διατροφή σου είναι οι θερμίδες των αναψυκτικών και των ποτών. Τα αναψυκτικά, οι καφέδες και τα γλυκά ροφήματα προσθέτουν κενές θερμίδες στην καθημερινότητα σου. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν τον κορεσμό που προκαλεί μία στερεά τροφή, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το αίσθημα της πείνας. Αντικατέστησε τα αναψυκτικά με άφθονο νερό και προσπάθησε να έχεις πάντα ένα μπουκαλάκι νερό δίπλα σου για να το θυμάσαι ευκολότερα.
Εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξεις στην δίαιτα σου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Κατανάλωσε λοιπόν 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως γιατί όπως είναι γνωστό τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό. Όλα τα παραπάνω συστατικά αποτελούν την ιδανική επιλογή για απώλεια βάρους και ευεξία.
Ένα από τα βασικότερα βήματα σε περίοδο δίαιτας είναι η μείωση των μερίδων. Περιόρισε λοιπόν την ποσότητα του μεσημεριανού και βραδινού φαγητού τουλάχιστον κατά το 1/3 και προσπάθησε να παίρνεις τις ημερήσιες θερμίδες με μικρά και συχνά γεύματα. Μην ξεχνάς ότι πολύ βασικό είναι να τρως αργά και να σταματάς μόλις νιώθεις την αίσθηση του κορεσμού.
Αν αποφασίσεις να μπεις σε πρόγραμμα σωστής διατροφής μην ξεχάσεις ποτέ τη σημασία του καλού πρωινού. Να τρως πάντα πρωινό γεύμα και όσο πιο κοντά γίνεται στην ώρα αφύπνισης. Η σπουδαιότητα του πρωινού εξάλλου είναι γνωστή. Ενεργοποιεί το μεταβολισμό και αυξάνει τις ημερήσιες καύσεις, ενώ επιπλέον βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και των γευμάτων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σωστή δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση. Δεν πρέπει να αφήνεις τον οργανισμό σου χωρίς γεύμα για πάνω από 3 ώρες! Αυτό που θα σε βοηθήσει να ξεχνάς την πείνα σου είναι να τρως κατά την διάρκεια της μέρας σνακς 120-150 θερμίδων και μάλιστα σνακς χαμηλών λιπαρών.
   Μην ξεχνάς ότι με πολύ απλές κινήσεις μπορείς να γλιτώσεις πολλές θερμίδες. Αντικατέστησε λοιπόν τα αμυλούχα προϊόντα που χρησιμοποιείς  καθημερινά με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως ή σικάλεως. Ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, μπισκότα, κράκερς και ζυμαρικά μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν με προϊόντα λιγότερων θερμίδων αλλά χωρίς διαφορά στη γεύση. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχεις και υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.
Τέλος θα πρέπει να μάθεις να διαβάζεις τις ετικέτες των προϊόντων που συμπεριλαμβάνεις στην διατροφή σου και να μάθεις να υπολογίζεις τις θερμίδες που παίρνεις ανά γεύμα. Συχνά η πραγματική πρόσληψη θερμίδων υποεκτιμάται αρκετά, με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι παίρνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα. Όλα τα παραπάνω όμως θα μείνουν μισά αν δεν συνδυαστούν με φυσική δραστηριότητα. Τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα φρόντισε να περπατάς, αν όχι να τρέχεις για περίπου 40 λεπτά. Δεν είναι τόσο πολλά όσο σου φαίνονται! 
Διατροφή και γυμναστική ανέκαθεν πήγαιναν πακέτο, γι'αυτό σφίξε τα δόντια και ξεκίνα! Εξάλλου τα αγαθά κόποις κτώνται και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποκτήσει το τέλειο σώμα.