Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραίες κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις.

Το αδιέξοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου κινδυνεύει να μετατραπεί σε αδιέξοδο του δημοκρατικού μας συστήματος. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολιτική αντοχή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί έναντι των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου.
Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η πολιτική του μνημονίου είναι βαθιά προβληματική και πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον τις πολιτικές, εκλογικές δυνάμεις για να επιβάλει την εφαρμογή της.
Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης δεν δέχονται τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Θεωρούν ότι σε αυτήν τη φάση οι εκλογές θα δημιουργούσαν πολιτική αναταραχή, ενδεχομένως και αστάθεια, και δεν θα συνέβαλαν στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να λειτουργήσει μία Δημοκρατία με μία πολιτικά αποδυναμωμένη κυβέρνηση, το λαό να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σε κάθε ευκαιρία και τους εκπροσώπους των πιστωτών μας να θέλουν να επιβάλουν, εκτός από την οικονομική πολιτική, και το «πάγωμα» των πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραίες κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις.