Είναι χρήσιμο να γνωρίζει ο τυχερός επισκέπτης της πανέμορφης Χαλκίδας λίγα πράγματα για το πολυθρύλητο παλιρροϊκό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου. Η εξήγησή του είχε γίνει για πολλούς προσωπικός μύθος και μοναδική τους επιδίωξη στη ζωή.
Η συνεχής και αδιάκοπη λειτουργία του σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, χιλιάδες χρόνια τώρα, μας δείχνει ότι: η κάθε μέρα κυοφορεί μέσα της την αιωνιότητα.Κάποιοι πίστεψαν ότι το εξήγησαν και παρέμειναν με την ψευδαίσθηση. Κάποιοι άλλοι αντιλήφθηκαν την απεραντοσύνη και το άλυτο.
Οι εξηγήσεις είναι για τους θνητούς. Το Σύμπαν δεν χρειάζεται ποτέ εξηγήσεις για να συνεχίσει την πορεία τοπ στο απέραντο διάστημα.
Το παλιρροϊκό φαινόμενο της Χαλκίδας που παρατηρείται στον Περίφημο πορθμό του Ευρίπου είναι ένα σπάνιο στον κόσμο φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης της ροής των θαλάσσιων ρευμάτων. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια, τόσο από αστρονομικής και γεωφυσικής άποψης όσο και από φιλοσοφικής.
Το μυστήριο και η ωραιότητα του φαινομένου αυτού μαγνητίζει και αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη καθ’ όσον ο συνδυασμός του με το ανάγλυφο του πορθμού δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πανόραμα.
Ο επισκέπτης μένει έκθαμβος παρατηρώντας την αλλαγή της κατεύθυνσης του νερού κάθε έξι (6) ώρες περίπου, που ρέει άλλοτε από τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο προς τον νότιο και άλλοτε αντίστροφα, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη των θαυμαστών φυσικών κανόνων που λειτουργούν στα πλαίσια της νομοτέλειας της φύσης. Το σημείο όπου υπάρχει η παλαιά κινητή γέφυρα αποτελεί σημείο κορύφωσης του φαινομένου όπου η ταχύτητα του ρεύματος φθάνει ακόμη και τα 9 μίλια την ώρα και κάνει ακόμα πιο αισθητό το παλιρροϊκό φαινόμενο.
Η θολωτή κινητή γέφυρα κάτω από την οποία γίνεται η αλλαγή των ρευμάτων, έχει καθιερωθεί ως σημείο ραντεβού και συναντήσεων επειδή εκεί μπορεί να πετύχει κανείς την τελειότερη εναλλαγή των συναισθημάτων σε συνδυασμό με ομορφιά του τοπίου.
|
Είναι φανερό ότι το σύμπαν σημείο αυτό συνομωτεί για χάρη Εύβοιας. Η γέφυρα που ενώνει τα δύο πανέμορφα κομμάτια της ειδυλλιακής πόλης πλαισιώνεται από τον πλακόστρωτο, ευρύχωρο και μακρύ πεζόδρομο της παραλίας όπου ο επισκέπτης απολαμβάνοντας την βόλτα του, μπορεί να παρατηρήσει τα αστέρια που ακολουθούν. ψηλά στο θόλο του ουρανού τις τροχιές της παλίρροιας και δημιουργούν μια ψυχική πλημμυρίδα. Όλο αυτό το πανόραμα σε κάνει να ξεφεύγεις από τα προσωπικά σου όρια και να αγγίζεις την πεμπτουσία της ζωής και τη διαχρονικότητα της ύπαρξης.Παρατηρώντας το παλιρροϊκό φαινόμενο ανακαλύπτεις κάθε φορά ότι δεν έχεις ξαναβρεθεί ποτέ σ’ αυτό το σημείο αν και έχεις περάσει τόσες φορές από εκεί. Αυτό συμβαίνει γιατί ο επισκέπτης κάθε φορά βρίσκει και μια καινούργια ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις ομορφότερες στιγμές της έξαρσης και της ελπίδας. Κοσμοπολίτικο αγαπημένο κέντρο η Χαλκίδα, πόλη του ΙΣΑΙΟΥ, του ΛΥΚΟΦΡΩΝΑ, του ΣΚΑΛΚΩΤΑ, του ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ, του ΣΚΑΡΙΜΠΑ, του ΚΡΙΕΖΩΤΗ, του ΜΥΤΑΡΑ, της ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ, της ΚΑΛΛΙΑ και του ΑΣΛΑΝΗ βρίσκεται σε περίοδο λαμπρής αναγέννησης.
Είναι η πόλη που έζησε για αρκετά χρόνια ο Αριστοτέλης και όπου στην εποχή του είχε αναπτύξει όπως περιγράφει ο ΔΙΚΑΙΑΡΧΟΣ μεγάλη πνευματική δραστηριότητα, γεμάτη Θέατρα, ναούς και μνημεία στολισμένα με αγάλματα και ζωγραφιές. Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονες βιοτικές αναγκαιότητες αποκλείουν την περισυλλογή και οδηγούν στην μετέωρη γνώση, η επίσκεψη στην σημερινή Χαλκίδα και η γνωριμία με το παλιρροϊκό φαινόμενο μας βοηθά να προσεγγίσουμε τη συνείδηση της διάρκειας και της θαυμαστής κληροδοσίας των αιώνων. Παρατηρώντας κανείς την πόλη της Χαλκίδας στη συνολική της παρουσία, βλέπει ότι υπάρχει τάξη, μορφή και ρυθμός σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Οι φιλόξενοι κάτοικοί της με ανώτερο πολιτιστικό επίπεδο, μυημένοι στον τουρισμό διακρίνονται για την ποιότητα της παροχής των Υπηρεσιών τους. Το παλιρροϊκό φαινόμενο είναι αυτό που μιλάει στους επισκέπτες και επικοινωνεί με αυτούς σε μια γλώσσα χωρίς λέξεις. Μια γλώσσα παγκόσμια, διαχρονική μόνο με σημάδια, που μέχρι σήμερα ο άνθρωπος δεν ανακάλυψε ακόμη.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
Θεωρείται απαραίτητο να γνωρίζει ο επισκέπτης την λειτουργία του παλιρροϊκού φαινομένου, για να διαπιστώσει την υποταγή της Θάλασσας του πορθμού του Ευρίπου, στους δομικούς κανόνες του σύμπαντος.Η ροή των ρευμάτων εξαρτάται ολοκληρωτικά από την σελήνη και έχει άμεση σχέση με την διάρκεια κάθε σεληνιακού μήνα. Η φυσιολογική ροή του ρεύματος προς μια κατεύθυνση διαρκεί (6) έξι ώρες. Αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα οκτώ (8) περίπου λεπτών όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα. Μετά τη στασιμότητα των οκτώ (8) λεπτών τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται εντελώς αντίθετα για διάρκεια επίσης έξι (6) ωρών.
Η αδιάκοπη αυτή διαδικασία ανάμεσα στους αιώνες δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μια κωδικοποιημένη έκφραση του σύμπαντος άγνωστη για μας τους θνητούς. Είναι μια λειτουργία που προκαλεί την περίφημη πλημμυρίδα και Άμπωτη του Ευρίπου ξυπνώντας τη φαντασία των επισκεπτών. Αμέσως μετά από κάθε αλλαγή και στην διάρκεια της 6άωρης ροής τους τα νερά αποκτούν ταχύτητα, που φθάνει σταδιακά και τα 8 έως 9 μίλια την ώρα. Όπως όμως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, έτσι και το σύμπαν δεν Θα μπορούσε να απέχει από αυτό. Στην διάρκεια ενός Σεληνιακού μήνα (συνοδικός μήνας) υπάρχουν δύο περίοδοι “ακαταστασίας” όπως λέγονται όπου τα ρεύματα δεν έχουν τακτικές ροές, δεν υπακούουν σε κανένα φυσικό νόμο, και βεβαίως δεν ισχύει η 6άωρη εναλλαγή της κατεύθυνσης της ροής τους.
Οι περίοδοι “ακαταστασίας” συμβαίνουν δύο φορές μέσα στο Σεληνιακό μήνα και διαρκούν για χρονικό διάστημα τριών ημερών κάθε φορά. Στην διάρκεια των περιόδων αυτών είναι δυνατόν τα νερά να αλλάζουν κατεύθυνση έως και 14 φορές το 24ωρο ή αντίθετα να μη συμβεί Καμία αλλαγή για μια ολόκληρη ημέρα. Η πρώτη περίοδος περιλαμβάνει την 7η, 8η και 9η ημέρα Σελήνης και η δεύτερη την 21η, 22η και 23η ημέρα Σελήνης. ‘Ετσι στην πρώτη περίοδο τα ρεύματα αρχίζουν να γίνονται ακατάστατα, όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 6η προς 7η ημέρα της και επανέρχονται στην 6ωρη φυσιολογική τους εναλλακτική ροή όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 9η προς 1Οη ημέρα της. Στην δεύτερη περίοδο τα ρεύματα γίνονται ακατάσταστα την 20η προς 21η ημέρα Σελήνης και επανέρχονται την 23η προς 24η ημέρα Σελήνης. Η κάθε περίοδος ακαταστασίας αρχίζει το 00.01 λεπτό της πρώτης ημέρας και τελειώνει την 24η χειμερινή ώρα της τελευταίας ημέρας. Εκείνο όμως που δίνει στο παλιρροϊκό φαινόμενο της Χαλκίδας μια Παγκόσμια μοναδικότητα είναι το γεγονός ότι την 24η (χειμερινή) ώρα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της κάθε περιόδου ακαταστασίας δηλ. της 9ης και 23η ημέρας Σελήνης το θαλάσσιο νερό αρχίζει να ρέει πάντα από το βόρειο προς τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Το χρονικό αυτό σημείο (24.00 ώρα) θεωρείται σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μέλλον ή και στο παρελθόν της κατεύθυνσης των ρευμάτων.
Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση που και αυτή αποτελεί τη δεύτερη Παγκόσμια μοναδικότητα του παλιρροϊκού φαινομένου του Ευρίπου και καταδείχνει τη θαυμαστή νομοτέλεια της φύσης είναι ότι στις περιόδους ισημερίας δηλ. την 21η Μαρτίου και την 22α Σεπτεμβρίου τα ρεύματα αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς να παραμείνουν στάσιμα για 8 περίπου λεπτά όπως συμβαίνει όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου και έχουν τη μεγαλύτερη ένταση.
Επικρατέστερη σήμερα ακριβή επιστημονική Θεωρία σύμφωνα με την οποία η παλίρροια που παρατηρείται στον πορθμό του Ευρίπου οφείλεται στην περιοδική μεταβολή της διεύθυνσης της βαρύτητας, εξ’ αιτίας της οριζόντιας συνιστώσας της έλξης της Σελήνης και του Ήλιου στο κέντρο και στην επιφάνεια της Γης. (Δ. Αιγινίτης στο βιβλίο του “ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ” )Ασκείται δηλαδή μαγνητική έλξη της Σελήνης και του Ήλιου πάνω στη μάζα του νερού.
Οι κινήσεις της Σελήνης γύρω από τη Γη και της Γης γύρω από τον Ήλιο επιδρούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η διπλή έλξη που ασκεί στον πλανήτη μας η Σελήνη και ο Ήλιος, να αλλάζει συνεχώς Θέση, προκαλώντας ωθήσεις, πάνω στα γήινα νερά του πορθμού που μεταβάλλονται περιοδικά. Ο Ήλιος παρά την ασύγκριτα μεγαλύτερη μάζα του από τη μάζα της Σελήνης, ασκεί τρεις φορές μικρότερη έλξη, επειδή βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από αυτή. (Απόσπασμα από το βιβλίο του Χαράλαμπου Ν. Σφέτσα « Η Χαλκίδα και το παλιρροϊκό φαινόμενο») Χαλκίδα τηλ. 22210-86450