Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣ........

Κάποτε κάποιος μου είπε κάτι που μου φάνηκε περίεργο στην αρχή ,αλλά με τη πάροδο του χρόνου κατάλαβα πως ήταν ίσως μια από τις πιο σοφές κουβέντες που έχω ακούσει. "Φίλος δεν είναι αυτός που λυπάται με τη λύπη σου. Φίλος είναι μόνο αυτός που χαίρεται με τη χαρά σου".

Όλοι έχουμε τη τάση να πιστεύουμε πως οι φίλοι μας είναι δίπλα μας και στα δύσκολα αλλά και στη χαρά. Η αλήθεια είναι ότι μόνο οι πραγματικοί φίλοι μπορούν να αντέξουν τη χαρά ή την επιτυχία μας. Γιατί αυτό; Οι πραγματικοί φίλοι μας αγαπούν αληθινά , χωρίς ζήλιες, μικρότητες και ανούσιες συγκρίσεις. Οι πραγματικοί φίλοι δεν μένουν μόνο στα εντυπωσιακά λόγια αλλά δείχνουν με τις πράξεις και τη ζεστασιά τους το πώς πραγματικά αισθάνονται για εμάς.

Σε ένα κόσμο γεμάτο "γνωστούς" οι πραγματικοί φίλοι σπανίζουν και είναι πολύτιμοι. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού, αληθινού φίλου ; Οι αληθινοί φίλοι ξέρουν να μοιράζονται τη ψυχή και τα συναισθήματα τους χωρίς να φοβούνται ότι θα παρεξηγηθούν ή θα γίνουν περίγελος από τους φίλους τους. Κλαίνε μαζί ,γελάνε μαζί, διασκεδάζουν, αγκαλιάζονται , αγαπάνε και ξέρουν να συγχωρούν.

Οι αληθινοί φίλοι, αλληλοϋποστηρίζονται στα δύσκολα και η στεναχώρια του ενός δεν παύει να είναι και στεναχώρια για τον άλλο - όχι χαρά! Δυστυχώς , στις μέρες μας, η δυστυχία ή η ατυχία κάποιου "φίλου" γίνεται αιτία κακόβουλων κουτσομπολιών ή αιτία χαράς για τους άλλους που δεν χάνουν την ευκαιρία να πετροβολήσουν τον "φίλο" τους για να ανέβουν οι ίδιοι.

Οι αληθινοί φίλοι ξέρουν να συζητούν και να λύνουν τα προβλήματα και τις διαφορές τους με γνώμονα τη φιλία τους και το κοινό τους παρελθόν. Οι αληθινοί φίλοι επικοινωνούν αποτελεσματικά μιας και έχουν φτιάξει κοινούς κώδικες λεκτικής επικοινωνίας και πολλές κοινές αναμνήσεις. Δύσκολα αμφισβητούν τις μεταξύ τους προθέσεις μιας και γνωρίζουν πολύ καλά το ποιος είναι ο φίλος τους και ποια τα κίνητρα του.

Οι πραγματικοί φίλοι αποδέχονται ο ένας τον άλλο. Αποδοχή δεν σημαίνει απαραίτητα και έγκριση αλλά σημαίνει ανοχή σε κάποιες παραξενιές ή ιδιομορφίες του χαρακτήρα τους. Η αποδοχή προϋποθέτει επίσης και την αναγνώριση όλων αυτών των θετικών πλευρών των φίλων μας , που είναι σημαντικότερες από τις αρνητικές τους πλευρές και τις κάνουν να φαίνονται ασήμαντες. Οι πραγματικοί φίλοι δεν κατακρίνουν αλλά συμβουλεύουν. Οι πραγματικοί φίλοι δεν τιμωρούν αλλά εξηγούν.

Οι πραγματικοί φίλοι πάντα νοιάζονται για το καλό των φίλων τους και είναι ειλικρινείς απέναντι τους. Το ενδιαφέρον και η ειλικρίνεια πολλές φορές πληγώνουν , αλλά ένας πραγματικός φίλος οφείλει να μιλήσει στο φίλο του με αυτό τον τρόπο ακόμα και αν ρισκάρει να τον πληγώσει. Τα κίνητρα του είναι καλά και μακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα της ειλικρίνειας θα επιφέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα.

Οι πραγματικές φιλίες δε χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη αλλά χρειάζονται χρόνο και δουλειά. Οι πραγματικές φιλίες έχουν δοκιμαστεί και έχουν αντέξει στο χρόνο. Για αυτό ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που αποκαλούμε "φίλους" δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλοί γνωστοί. Τους αποκαλούμε "φίλους" για όσο διάστημα φέρονται φιλικά απέναντι μας και με την πρώτη δυσκολία οι μεταξύ μας σχέσεις μετατρέπονται σε κάτι παραπάνω από εχθρικές γιατί πολύ απλά δεν είχαν γερές φιλικές βάσεις. Πραγματικοί φίλοι δεν είναι επίσης αυτά τα άτομα με τα οποία απολαμβάνουμε να πίνουμε ένα καφέ που και που ή που περνάμε καλά μαζί εάν βγούμε μια φορά το μήνα. Οι πραγματικοί φίλοι διατηρούν επαφή και ακόμα και αν έχουν χρόνια ολόκληρα να συναντηθούν μόλις αντικρίσουν ο ένας τον άλλο, συνεχίζουν από εκεί που έμειναν , ακόμα και αν η ζωή τους έχει αλλάξει εντελώς.

Με τους αληθινούς φίλους έχουμε χιλιάδες αναμνήσεις και στιγμές που μας δένουν και που μας κρατάνε ζωντανούς. Ας μη μιλήσω και για τους παιδικούς φίλους που μας θυμίζουν πανέμορφα κομμάτια της παιδικής μας ηλικίας και της εφηβείας που έχουν φύγει χωρίς γυρισμό. Φροντίσετε τους φίλους σας , μάθετε να είσαστε πραγματικοί φίλοι απέναντι τους, μην τους ξεχνάτε και μη τους παραμελείτε. Οι καλοί φίλοι είναι απαραίτητοι για μια ισορροπημένη προσωπικότητα. Οι καλοί φίλοι είναι ευλογία.