Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Από τη Δευτέρα η διαδικασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων...

Mε τη συνδρομή μηχανικού και ηλεκτρονικά ξεκινά από τη Δευτέρα η διαδικασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Στη ρύθμιση θα ενταχθούν περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και το Δημόσιο υπολογίζει ότι θα βάλει στα ταμεία του μέχρι το τέλος της χρονιάς 600 - 700 εκατ. ευρώ. Σε βάθος χρόνου υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Βασικό σημείο των νέων ρυθμίσεων είναι η υποχρέωση που επιβάλλεται πλέον στους πολίτες, όταν μεταβιβάζουν ακίνητο, να επισυνάπτουν δήλωση που θα συνοδεύεται από βεβαίωση μηχανικού, με την οποία θα πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία.
Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που αφορούν τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κάτοχος αυθαιρέτου θα πρέπει να απευθυνθεί υποχρεωτικά σε μηχανικό που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ μέσω του οποίου θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών.
Ο μηχανικός κάνει αυτοψία και αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων τα οποία απαιτούνται για τη συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται και οι Πολεοδομίες και τα ΚΕΠ καθώς το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο συμπληρώνεται και καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικά.
Η πληρωμή του παραβόλου, το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 6.000 ευρώ, ανάλογα το κτίσμα και τη χρήση, καταβάλλεται στις τράπεζες κι όχι στην εφορία και στη συνέχεια συμψηφίζεται με το ειδικό πρόστιμο.
Ο μηχανικός υποβάλλει τις μελέτες και πάλι ηλεκτρονικά και λαμβάνει τον τελικό υπολογισμό του προστίμου και τον επαναπροσδιορισμό των δόσεων. Όταν το πρόστιμο αποπληρωθεί, το σύστημα αποστέλλει βεβαίωση ρύθμισης αυθαιρέτου η οποία πρέπει να θεωρηθεί από την πολεοδομία.