Η μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι 20%. Με δεδομένο πως κατά μέσο όρο το βοήθημα διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ, οι απώλειες θα είναι 9.000 ευρώ. Η μείωση στο εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα φτάνει το 30%. Με δεδομένο πως σε γενικές γραμμές το βοήθημα διαμορφώνεται στα 85.000 με 85.000 ευρώ, οι απώλειες κατά μέσο όρο θα είναι 26.000 με 27.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη παρέμβαση στα συγκεκριμένα Ταμεία και δεν αποκλείονται και νέες παρεμβάσεις σε περίπτωση που δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι είχε περάσει ρύθμιση με βάση την οποία το εφάπαξ μειωνόταν κατά 10% στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% στη ΔΕΗ.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μαζική φυγή στη σύνταξη (κυρίως στο Δημόσιο), με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι κρίσιμη. Είναι χαρακτηριστικό πως αναλογιστική μελέτη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνει έλλειμμα 4 δισ. (στο ποσό αυτό έχει υπολογιστεί η αρχική μείωση του 10%). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη μελέτη αναφέρεται πως ακόμα και αν υπάρξει νέα μείωση 10% (κάτι που θα γίνει με τα νέα μέτρα) και αυξηθεί κατά μία μονάδα η εισφορά, το Ταμείο θα έχει μαύρη τρύπα 2,7 δισ. ευρώ. Η έλλειψη ζεστού χρήματος στον ασφαλιστικό φορέα έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση του εφάπαξ να αγγίζει τους 22 μήνες.
Συγκεκριμένα τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση περίπου 550 με 600 εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι υπόλοιπες αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια του φορέα και αυτήν τη στιγμή δίνεται το εφάπαξ σε όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους τον Νοέμβριο του 2009.