Μόλις γύρισες από τη δουλειά, τα πιάτα στοιβάζονται στον νεροχύτη σου, θέλεις να λουστείς και πρέπει να βγάλεις βόλτα τον σκύλο, αλλά η φίλη σου επιμένει ότι να συναντηθείτε για ν' αναλύσετε -για ακόμη μία φορά- τις λεπτομέρειες του πρόσφατου χωρισμού της. Έτσι δεν έχεις άλλη επιλογή... ή μήπως έχεις;
Η λέξη όχι δεν υπάρχει μέσα στο λεξιλόγιό σου με αποτέλεσμα να αναλαμβάνεις ευθύνες ακόμη και αν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτές. Μήπως έφτασε η ώρα να μάθεις να αρνείσαι; Διάβασε πως θα το κάνεις ακολουθώντας μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βάλεις στην καθημερινότητά σου το ΟΧΙ...
1. Σκέψου πρώτα τις δικές σου ανάγκες
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου για να μη δυσαρεστήσεις τους άλλους δέχεσαι να προσφέρεις τη βοήθειά σου, δίχως να σκεφτείς εάν είσαι σε θέση. Όταν η κολλητή σου ζητάει να της δανείσεις χρήματα κι εσύ έχεις μείνει με 100 ευρώ μέχρι την επόμενη μισθοδοσία σου θα μπορούσες να αρνηθείς. Κι όμως δεν το κάνεις με αποτέλεσμα να κλειστείς στο σπίτι και να αρχίσεις να ψάχνεις στις τσέπες των παντελονιών και των παλτών που έχεις καταχωνιασμένα στην ντουλάπα μήπως βρεις κανένα χαρτονόμισμα. Αν είσαι τυχερή μετά από ώρες κάπου θα βρεθεί ένα ξεχασμένο δεκάευρο και θα κάνεις... πάρτι. Αν πάλι όχι, σκέφτεσαι ότι θα έπρεπε να είχες αρνηθεί εξ΄αρχής. Είναι όμως πολύ αργά!
2. Μην ξαφνιάζεσαι
Πόσες φορές έχει συμβεί να δεχτείς κάτι επειδή η ερώτηση σε ξάφνιασε; Δεν είχες τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείς αν μπορείς να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες και καταλήγεις να αποφορτίζεις τους άλλους για να φορτίζεσαι εσύ. Όταν έρχεσαι σε δύσκολη θέση και δεν ξέρεις τι να απαντήσεις μπορείς απλά να ζητήσεις πίστωση χρόνου για να το σκεφτείς. Ένας καλός τρόπος για να το κάνεις δίχως να βρεθείς σε δύσκολη θέση είναι να ρωτήσεις: «Μπορώ να σου απαντήσω αύριο γιατί δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή αν έχω κανονίσει κάτι άλλο;».
3. Διώξε τις ενοχές
Κάθε φορά που αρνείσαι κάτι σε κατακλύζουν οι τύψεις. Δεν είναι υποχρέωσή σου να είσαι πάντα διαθέσιμη όταν σε χρειάζονται οι φίλοι ή η οικογένειά σου ή ακόμη και ο σύντροφός σου. Το ότι αρνήθηκες να συνοδεύσεις τον καλό σου στο γεύμα με τους συναδέλφους επειδή πονούσες αφόρητα δε σημαίνει ότι δεν τον υπολογίζεις. Να θυμάσαι ότι αυτοί που σε αγαπούν δε θα σε κρίνουν αρνητικά αν πραγματικά αδυνατείς να τους ακολουθήσεις ή να τους εξυπηρετήσεις.
4. Κάνε πρόβες
Δεν γνωρίζεις πώς να αρνηθείς χωρίς να γίνεις αγενής. Κάνε συχνά πρόβες μπροστά στον καθρέφτη για να είσαι έτοιμη όταν έρθει η μεγάλη ώρα της… άρνησης. Βέβαια τα λόγια είναι εύκολα, στην πράξη όμως τι γίνεται; Αν για οποιοδήποτε λόγο κομπιάσεις, διστάσεις η απλά δεν θυμάσαι τις μαγικές λεξούλες που τόση προσπάθεια και τόσος κόπος χρειάστηκε για να τις μάθεις σκέψου ότι έχεις κάθε δικαίωμα να λες την άποψή σου. Σκέψεις όπως «δεν μπορώ να είμαι πάντα στη διάθεση των άλλων» θα σε βοηθήσουν να βρεις τον τρόπο να αποφύγεις.
5. Μάθε να αρνείσαι με διπλωματία
Ο τρόπος με τον οποίο θα αρνηθείς έχει μεγάλη σημασία. Εάν είσαι ευγενική και εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους δεν μπορείς οι άλλοι θα αποδεχτούν το ΟΧΙ ευκολότερα. Επισήμανε την πρόθεσή σου και την θέλησή σου να βοηθήσεις αλλά εξήγησε ότι δυστυχώς δεν μπορείς με τις εξής «μαγικές» φράσεις: «Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να…», «Δυστυχώς μου είναι αδύνατο να…»
6. Πρότεινε εναλλακτική
Εαν έχεις όλη την καλή πρόθεση να βοηθήσεις αλλά είναι αδύνατο τη δεδομένη στιγμή μπορείς κάλλιστα να προτείνεις μια εναλλακτική. Οι συνεργάτες και οι φίλοι σου σίγουρα θα εκτιμήσουν την διάθεσή σου να τους εξυπηρετήσεις ακόμη και αν τελικά αυτό δεν καταστεί εφικτό. Αν για παράδειγμα μια φίλη σου ζητήσει να προσέχεις το σκύλο της το Σαββατοκύριακο επειδή θα φύγει εκδρομή αλλά την Κυριακή έχεις ήδη κανονίσει να γευματίσεις με τους γονείς του αγαπημένου σου, μπορείς να αρνηθείς ευγενικά και να την ενημερώσεις ότι δε θα είχες κανένα πρόβλημα να φροντίσεις το κατοικίδιο της μέχρι το πρωί της Κυριακής.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα