Ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) - Ιατρική Σελίδα 64
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου που συχνά αποκαλείται και σπαστική κολίτιδα, είναι από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Επηρεάζονται μέχρι 20% των ενηλίκων που σε κάποια φάση της ζωής τους παρουσιάζουν το σύνδρομο.
Πρόκειται για μια λειτουργική ανωμαλία του εντέρου. Δεν υπάρχουν τεστ που να δείχνουν ότι η πάθηση αυτή οφείλεται σε οργανική ανωμαλία της δομής του εντέρου.
Το σύνδρομο είναι συχνότερο μεταξύ 20 και 40 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται με μεγαλύτερη συχνότητα οπό τους άνδρες. Για κάθε 3 γυναίκες προσβάλλεται μόνο 1 άνδρας από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα της νόσου είναι:
- Φούσκωμα και υπερβολικά αέρια στο έντερο (μετεωρισμός), ιδιαίτερα μετά από το φαγητό
- Πόνοι στην κοιλιά (υποχωρούν μετά την κένωση)
- Εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας
- Αίσθημα άμεσης ανάγκης αφόδευσης
- Ανώμαλες μορφές κοπράνων που περιλαμβάνουν και βλέννες
Έχουν ορισθεί κριτήρια τα οποία βοηθούν στην τοποθέτηση της διάγνωσης. Τα κριτήρια αυτά απαιτούν τα ακόλουθα για τη διάγνωση του σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου:
|
Οι παράγοντες που επιδεινώνουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν:
- Το στρες
- Την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων
- Τα γεύματα πλούσια σε λίπη ή με ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
- Την περίοδο
Το αίμα στα κόπρανα δεν περιλαμβάνεται συνήθως στα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας. Εάν παρατηρηθεί αίμα στα κόπρανα είναι απαραίτητο να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.
Τα φαγητά δεν είναι αιτία του συνδρόμου. Υπάρχουν όμως ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο και οι οποίοι παρατηρούν ότι μετά από κατανάλωση ορισμένων τροφών, το σύνδρομο τους επιδεινώνεται.
Οι ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη, βλέπουν ότι μετά από την πόση γάλατος ή κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, τα συμπτώματα τους επιδεινώνονται. Στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για οργανική ασθένεια που οφείλεται στην απουσία του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη στο έντερο. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι διαφορετική νόσος από τη σπαστική κολίτιδα και η αντιμετώπιση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποφυγή του γάλατος ή και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, βοηθά η μείωση του στρες και η τακτική σωματική άσκηση. Είναι επίσης προτιμότερο οι ασθενείς να τρώνε μικρά συχνά γεύματα αντί των κλασικών τριών γευμάτων την ημέρα. Η ισοζυγισμένη υγιεινή διατροφή όπως επίσης και η αποφυγή των φαγώσιμων που ο ασθενής αισθάνεται ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα του, βελτιώνουν την κατάσταση.
Στις περιπτώσεις που υπάρχουν επώδυνοι σπασμοί του εντέρου και διάρροια, υπάρχουν αντισπασμωδικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τα οποία πρέπει να χορηγούνται μετά από ιατρική συμβουλή.
Πρόσφατα μια νέα ερευνητική εργασία έδειξε ότι αντιβιοτικά που δεν απορροφούνται αλλά παραμένουν στον αυλό του εντέρου, είναι σε θέση να προσφέρουν ανακούφιση μακράς διάρκειας σε ασθενείς με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Γιατροί από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και του Σικάγο διεξήγαγαν θεραπευτική δοκιμή, σε 87 ασθενείς. Οι μισοί περίπου ασθενείς έλαβαν το αντιβιοτικό ριφαξιμίνη ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν μόνο εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Οι ασθενείς και των 2 ομάδων δεν γνώριζαν ποια από τις 2 θεραπείες λάμβαναν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
|
Η εργασία αυτή είναι σημαντική διότι για πρώτη φορά φαίνεται ότι η δράση των αντιβιοτικών μπορεί να βελτιώνει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, τις ενοχλήσεις των ασθενών με σπαστική κολίτιδα.
Η θεραπευτική αυτή δοκιμή βασίστηκε σε προηγούμενες ανακαλύψεις που έγιναν το 2000 και έδειξαν ότι το φούσκωμα των εντέρων και της κοιλιάς, που είναι το συχνότερο πρόβλημα στη σπαστική κολίτιδα, οφείλεται στην ανάπτυξη των βακτηριδίων στο λεπτό έντερο. Ο πολλαπλασιασμός βακτηριδίων στο λεπτό έντερο, η ζύμωση και τα αέρια που δημιουργούν, θεωρήθηκαν υπεύθυνα για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Η υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο μπορεί να αναγνωρισθεί με τη βοήθεια ειδικού τεστ αναπνοής. Το τεστ αναπνοής με λακτουλόζη ανιχνεύει τα επίπεδα υδρογόνου και μεθανίου στην αναπνοή. Τα εν λόγω αέρια είναι αυξημένα όταν υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο.
Στους ασθενείς με σπαστική κολίτιδα με κύριο χαρακτηριστικό τη δυσκοιλιότητα, υπάρχει συσχετισμός με τη συγκέντρωση μεθανίου στο τεστ αναπνοής. Στις έρευνες του 2000 όπως επίσης και στην πρόσφατη έρευνες επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι στη σπαστική κολίτιδα με δυσκοιλιότητα ως κύριο χαρακτηριστικό, υπάρχει συσχετισμός με τα επίπεδα μεθανίου στην αναπνοή.
Η γνώμη μας είναι ότι χρειάζονται τώρα νέες θεραπευτικές δοκιμές, με μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών για να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα αποτελέσματα.
Τα ελπιδοφόρα αυτά νέα στοιχεία, πιθανόν να αποτελούν την αρχή μιας καλύτερης εποχής με μεγαλύτερη ανακούφιση από τις ενοχλήσεις και τον πόνο, για τους ασθενείς με σπαστική κολίτιδα.
πηγή: www.medlook.net