Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΔΩΣΕ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ!!!

 Από την  αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Κίνα μάζευαν χόρτα,μπαχαρικά ,λουλούδια και αρωματισμένα έλαια  τόσο για να διακοσμήσουν το σπίτι τους όσο και για να τα καλλιεργούν ακόμη και για τις  θρησκευτικές τελετές και τελετουργίες τους. 
Διαβάζοντας πολλά άρθρα συμπεραίνω ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι στα μπάνια τους έβαζαν αποξεραμένα αρωματικά άνθη.
Επίσης στο Μεσαίωνα, που ο φυσικός αέρας  στα σπίτια  ήταν προβληματικός λόγω του ότι δεν είχαν τα εργαλεία τα σύγχρονα ή τα χρήματα ώστε να αγοράσουν λουλούδια ή αρώματα, σκόρπιζαν στο πάτωμα του σπιτιού τους αρωματικά χόρτα που οι ίδιοι μάζευαν από διάφορα μέρη. 
Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες καταγραφές, στους πύργους, για να σταματήσουν  τις άσχημες οσμές, έβαζαν χόρτα και μπαχαρικά μέσα στις κατσαρόλες όταν τελείωνε το φαγητό τους και έπειτα τα άφηναν να μουχλιάσουν σκεπασμένα με οινόπνευμα. 
Στη συνέχεια,τοποθετούσαν  το υλικό σε πολλά βάζα, τα οποία  μετά τα ανακάτευαν με διάφορα άνθη, και με αυτά ευωδίαζαν  τις αίθουσες του χορού.
Λέγεται,ακόμη, ότι πολλοί κρατούσαν μπουκέτα από ξεραμένα άνθη τα οποία... έφερναν στη μύτη τους όταν έμπαιναν σε χώρους που είχαν άσχημη μυρωδιά. 
Στα σπίτια τοποθετούσαν   σακούλες φτιαγμένες από πανί γεμάτες με μπαχαρικά και αρωματικά - τέτοιες μικρές «τσάντες» ήταν και το πρώτο... αποσμητικό που έραβαν οι γυναίκες κάτω από το φουστάνι τους.

Επομένως έχει μεγάλη ιστορία, λοιπόν, το ποτ πουρί, που θα μας απασχολήσει στη στήλη αυτή. Καταρχάς η λέξη πηγάζει από την Γαλλία και όπως αναγράφεται ,σήμαινε την ένωση τμημάτων από διαφορετικά τραγούδια. 

Από τον 19ο αιώνα χρησιμοποιείται για να δηλώσει το μείγμα ξεραμένων λουλουδιών και μπαχαρικών.


Μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας τα υλικά για ποτ πουρί στον κήπο ή σε γλάστρες. Διαφορετικά, μπορείτε να ζητήσετε από το ανθοπωλείο της γειτονιάς σας να σας προμηθεύσει με λουλούδια που είναι για πέταμα.
Ενας κήπος με διάφορα λουλούδια κατάλληλα για ποτ πουρί μπορεί να δημιουργήσει απίστευτη ευωδία στο σπίτι σας ή στο γραφείο σας ...
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μαζέψουμε άνθη ? Και πού?

•   Μαζεύουμε  τα άνθη με προσοχή, για να μη χαλάσει το χρώμα τους.
•   Η καλύτερη ώρα να τα μαζέψει κανείς είναι το πρωί, αφού έχουν στεγνώσει από την πρωινή πάχνη.
•   Διαλέγουμε τα άνθη που έχουν μόλις ανοίξει.
•   Πάντοτε πρέπει να μαζεύουμε πολύ περισσότερα από όσα θα χρειαστούμε, επειδή τα άνθη μικραίνουν όταν έχουν ξεραθεί.
 
Και η ετοιμασία πανεύκολη:
Βασικά, υπάρχουν δύο τρόποι για να ξεράνετε άνθη: Είτε τα σκορπίζετε σε μεγάλα ταψιά και τα αφήνετε σε στεγνό μέρος, είτε τα δένετε σε μικρά μπουκέτα και τα κρεμάτε ανάποδα. Οταν είναι έτοιμα, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν σφιχτά για να τα έχετε όποτε τα θέλετε.
 
Πώς κατασκευάζουμε ποτ πουρί: Μαζεύουμε  τα άνθη που θέλουμε. 
Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε μικρά κουκουράτια, ξύλο κανέλας, ξεραμένα φλούδια λεμονιού και πορτοκαλιού, γαρίφαλα, κόκκους βανίλιας. 
Για να έχει διάρκεια το άρωμα του μείγματος, χρειάζεται και ένα... στερεωτικό. Συνήθως χρησιμοποιούμε ξεραμένη λεβάντα ή σανταλόξυλο. 
Για το κάθε φλιτζάνι ποτ πουρί θα χρειαστείτε 1 - 2 κουταλιές σούπας από το «στερεωτικό» που επιλέξατε. Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια ή από το αγαπημένο σας άρωμα και αφήστε τα όλα μαζί σε ένα βάζο για περίπου 10 μέρες. Κάθε τόσο το ανακατεύουμε κουνώντας το βάζο. Οταν ετοιμαστεί, το βάζουμε σε μπολ ή βάζο. Διπλώνοντας τέλος λίγο σε δαντέλα ή λινό μαντίλι, αρωματίζουμε τις ντουλάπες μας.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΕΤΤΑ.........