Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τραχηλοσκόπηση

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ.


Κανονικά θα έπρεπε να λέγεται τραχηλοσκόπηση, διότι συμβάλει κυρίως στην διάγνωση της παθολογίας του τραχήλου της μήτρας. celebrities_female_238.jpg
Πολλές γυναίκες μπερδεύουν την κολποσκόπηση με το κολπικό υπερηχογράφημα (που είναι ένα υπερηχογράφημα από τον κόλπο) ή με την καλλιέργεια κολπικού υγρού (εξέταση των υγρών του κόλπου για μικρόβια ή μικροοργανισμούς).
Η εξέταση γίνεται με ειδικό όργανο το κολποσκόπιο. Αυτό είναι ένα ειδικό μικροσκόπιο με δικό του φωτισμό, που μπορούμε να δούμε σε μεγέθυνση τον κόλπο, τον τράχηλο, το αιδοίο και το περίνεο, αν έχει και κάμερα, μπορούμε να δούμε και από το μόνιτορ. Βάζοντας διάφορα υγρά, βλέπουμε το χρώμα του τραχήλου (του επιθηλίου) και βγάζουμε διάφορα συμπεράσματα και φωτογραφίες. Επίσης με πράσινο φως, μπορούμε να δούμε την αγγείωση (τα αγγεία) του τραχήλου. Μπορούμε κατά την εξέταση να πάρουμε τεστ Παπανικολάου ή και βιοψία, αν κρίνουμε ότι κάποια περιοχή έχει ατυπία ή είναι ύποπτη για HPV ή ακόμα και για καρκίνο.
letters_4.gifΤην κολποσκόπηση την κάνουμε κυρίως, αν στο τεστ Παπανικολάου βρούμε κύτταρα άτυπα ή κύτταρα που letters_140.gifθέλουν περαιτέρω διερεύνηση, όπως π.χ. σε υποψία ιού HPV.
Δηλαδή ιεραρχικώς κάνουμε: Τεστ Παπανικολάου -> Κολποσκόπηση -> Βιοψία, όπου και θα μας δώσει letters_148.gifτην τελική διάγνωση.
Με την κολποσκόπηση μπορούμε να εντοπίσουμε την θεραπεία του τραχήλου, δηλαδή να κατευθύνουμε τα LASER σε μια θεραπεία εξάχνωσης ή κωνοειδούς εκτομής, ακόμα και για θεραπεία με LOOP.
Αν υπάρχει HPV η άλλη πάθηση, η κολποσκόπηση πρέπει να γίνεται πιο συχνά, ανάλογα με την κρίση του γιατρού.



ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΑΛΛΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ