Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.....ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Εν μέσω έντονων διαφωνιών και διαξιφισμών για τα ιστορικά γεγονότα, όπως αυτά  διαδραματίστηκαν, κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, το Κυπριακό κοινοβούλιο, υιοθέτησε σήμερα με 32 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον, το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου.
Σε μία συνεδρία της Ολομέλειας που διήρκεσε πέντε ώρες, ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ, διατύπωσαν την έντονη διαφωνία τους για το περιεχόμενο του πορίσματος το οποίο χαρακτήρισαν ελλειπές, αμερόπληπτο και στερούμενο, όπως ανέφεραν, αντικειμενικότητας και επιστημονικότητας.
Με βάση την απόφαση της Ολομέλειας, το πόρισμα και το αρχειακό υλικό της επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, θα τεθεί στη διάθεση ιστορικών και μελετητών και ολόκληρου του κυπριακού λαού με τρόπο που η Βουλή θα καθορίσει.
ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, τάχθηκαν υπέρ της απόφασης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης ζήτησε αναβολή στην ψηφοφορία για την έγκριση απόφασης ώστε να επιχειρηθεί η επίτευξη ομόφωνης έγκρισης του σχεδίου απόφασης, την οποία απέσυρε μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι για το κόμμα του δεν τίθεται θέμα τροποποίησης της παραγράφου με την οποία υιοθετείται το περιεχόμενο του πορίσματος.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος,  είχε διαβάσει την έκθεση της Επιτροπής, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι:
  • Η Επιτροπή συνήλθε σε 188 συνεδρίες.
  • Κατέθεσαν 155 άτομα, 
  • Τηρήθηκαν 20.000 σελίδες πρακτικά που αφορούν τις καταθέσεις μαρτύρων. 
  • Συγκεντρώθηκαν 150.000 έγγραφα που καταλαμβάνουν πέραν των 350.000 σελίδων.
  • Από το αρχείο της Εθνικής Φρουράς λήφθηκαν έγγραφα πέραν των 50.000 σελίδων.
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι από διασταυρωμένες πληροφορίες προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός εγγράφων, είτε υπεξαιρεθήκαν, είτε καταστράφηκαν. 
 
«Έργο μεγάλης ιστορικής και πολιτικής αξίας» Στο σχέδιο της απόφασης της Βουλής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή έχει συντάξει πόρισμα του οποίου στόχος δεν είναι ο καταμερισμός ποινικών ευθυνών. Προστίθεται ότι η διαδικασία και η μεθοδολογία της λήψης του υλικού, σε όποια μορφή και εάν είναι καταγραμμένο, περιλαμβανομένης της κατάθεσης μαρτυρικού υλικού, αλλά και ο τρόπος εξασφάλισης και συλλογής του, καλύπτονται από κοινοβουλευτικό προνόμιο.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η Βουλή αναγνωρίζει ότι το έργο που έχει διεκπεραιώσει η Επιτροπή συνιστά έργο μεγάλης ιστορικής και πολιτικής αξίας αλλά και σημαντική συνεισφορά για τις παρούσες και επόμενες γενιές.
Στο σχέδιο της απόφασης γίνεται λεπτομερής αναφορά στους όρους εντολής της Επιτροπής και στο έργο που διεξήγαγε αναφορικά με τις συνθήκες και τα γεγονότα που σχετίζονται με την ετοιμασία, οργάνωση, εκτέλεση και συμμετοχή στο πραξικόπημα και την καθ’ οιονδήποτε τρόπο στήριξης της πραξικοπηματικής κυβέρνησης καθώς και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που είχαν στόχο την κατάργηση της έννομης τάξης, τη διερεύνηση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την εισβολή, ευθύνες και παραλείψεις και τη διερεύνηση του ρόλου χωρών και υπηρεσιών, μεθόδων και ατόμων με σκοπό τον καταμερισμό πολιτικών ευθυνών.
Γίνεται αναφορά στο έργο της Επιτροπής για την συγκέντρωση αρχειακού υλικού από την Κύπρο και το εξωτερικό, την λήψη μαρτυρικού υλικού από καταθέσεις προσώπων που είχαν ρόλο ή γνώση γεγονότων για την υπό διερεύνηση περίοδο, τη συγκέντρωση οπτικοακουστικού υλικού, την αποδελτίωση και ψηφιοποίηση του κυπριακού Τύπου της υπό διερεύνηση περιόδου, τον εντοπισμό, συλλογή και μελέτη σχετικών εγγράφων από ιδιώτες, κρατικές αρχές και οποιαδήποτε άλλη πηγή και συγκέντρωση βιβλίων το περιεχόμενο των οποίων αφορά τα γεγονότα της υπό διερεύνηση περιόδου.
Στο σχέδιο της απόφασης γίνεται, επίσης, αναφορά στο Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλους επιστημονικούς συνεργάτες. Σημειώνεται ότι το υλικό φυλάσσεται σε ειδικό αρχείο της Βουλής με τη μορφή εγγράφου, οπτικοακουστικού , ψηφιακού ή και ηλεκτρονικού υλικού.
Σχόλια και διαξιφισμοί
 
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ότι κατά αδιαμφισβήτητο τρόπο και πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας η κυπριακή τραγωδία είναι προϊόν που κατασκευάστηκε και εισήχθηκε από τις ΗΠΑ, γεγονός που έγινε παραδεκτό από τους ίδιους τους Αμερικανούς.
 
Σε συνεργασία με την Τουρκία συνέλαβαν και εκτέλεσαν όχι απλώς ένα σχέδιο κατάληψης της Κύπρου, αλλά γενοκτονίας του κυπριακού Ελληνισμού, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για το σχέδιο απόφασης για το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως κατά τα 37 χρόνια που πέρασαν από την τραγωδία του 1974 υπήρξε μια συστηματική προσπάθεια να πειστεί ο λαός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σωτηρίας και ότι θα πρέπει να υποχωρήσουμε και να συμβιβαστούμε (με την κακή έννοια του όρου) με τα τετελεσμένα γεγονότα, αν θέλουμε να επιβιώσουμε, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν ως εξτρεμισμό, ανευθυνότητα και συνθηματολόγηση την πατριωτική θέση άρνησης της αποδοχής των τετελεσμένων γεγονότων και του αγώνα για πλήρη και χωρίς όρους απελευθέρωση της πατρίδας μας. 
 
Για παντελή έλλειψη αντικειμενικότητας και επιστημονικότητας της δουλειάς που έγινε από την Επιτροπή της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι στο κόμμα του δεν επετράπη να μετέχει σε αυτή την Επιτροπή λόγω του ότι αυτή δημιουργήθηκε πριν τις Βουλευτικές Εκλογές, πράγμα που χαρακτήρισε απαράδεκτο. 
 
Μιλώντας στην πρωινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητήθηκε ο Φάκελος της Κύπρου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι υπήρξε έλλειψη αναφορών σε σημαντικά γεγονότα, όπως τα επεισόδια της Κοφίνου. Ποια είναι η θέση της Επιτροπής διερωτήθηκε έναντι των γεγονότων. Η δουλειά που έγινε μέσα από την Επιτροπή «ήταν να εξυπηρετήσει κύρια κομματικές σκοπιμότητες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι καταγράφονται ισχυρισμοί ανωνύμων, μέχρι απλών στρατιωτών.
 
 
Ο Ανδρέας Αγγελίδης εκ μέρους του ΔΗΚΟ δήλωσε πως το πολυσέλιδο κείμενο που θα είναι προσβάσιμο στους μελετητές και το κοινό, ας συντελέσει ώστε να αποδειχθούμε φορείς ιστορικής γνώσης και διεκδικητές ελευθερίας, ως μορφή διαρκούς αντίστασης στα κάθε υποχθόνια σχέδια του τότε και του σήμερα κατά του τόπου και των μελλοντικών γενιών, πρόσθεσε. «Προϋπόθεση η σύνθεση δράσης και αποφασιστικότητας, με την απαραίτητη ενότητα. Ακόμη και με τις ήδη διατυπωθείσες και σήμερα επιφυλάξεις περί το πόρισμα».
 
 
Το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες του κυπριακού λαού για αναζήτηση και ανάδειξη της πικρής αλήθειας, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για το πόρισμα της Επιτροπής.
 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου είπε πως για την τραγωδία της Κύπρου, ευθύνονται πρώτα το ΝΑΤΟ, ο οποίος ήταν ο διοργανωτής και ο εκτελεστής, οι Αμερικανοί, η Χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β.
Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας,  ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι ο Γρίβας αν ήθελε να σώσει τον τόπο του, δεν θα ερχόταν με πλοιάριο και μυστικά στην Κύπρο, για να συναντήσει μερικές εκατοντάδες ένοπλους. Στόχος, ανέφερε, ήταν να εκπληρωθούν οι σχεδιασμοί της Αμερικής για την Κύπρο. Πρόσθεσε πως Χουντικοί αξιωματικοί παραδέχονται ότι τους ξεγέλασαν, αφού η Τουρκία θα λάμβανε μόνο ένα μικρό τμήμα της Κύπρου. Είπε πως αυτό δεν αποτελεί απλό ξεγέλασμα, αλλά εσχάτη προδοσία και αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν. Κατηγόρησε, τέλος τον ΔΗΣΥ ότι δεν συμβάλει ώστε να κατατεθεί στη Βουλή το αρχείο του Γρίβα. Κάποιοι, είπε, θέλουν να παρουσιάσουν το Γρίβα, σαν αντιστασιακό.
Για πόρισμα με πάρα πολλές παραλείψεις, ανακρίβειες, του οποίου οι συντάκτες  στόχευαν να υπηρετήσουν κάποιες σκοπιμότητες, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης. «Και να ήθελαν να γράψουν την αντικειμενικά την ιστορία της περιόδου δεν θα μπορούσαν να το κάνουν επειδή η ιστορία δεν γράφεται από πολιτικούς», είπε προσθέτοντας ότι ακόμα και η ώρα που γίνεται η συζήτηση, επιλέγηκε για να εξυπηρετήσει κάποιες σκοπιμότητες. Διερωτήθηκε σε τι θα εξυπηρετήσει η βιασύνη να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση και το πόρισμα να κυκλοφορήσει σε ηλεκτρονική μορφή «περιέχοντας ανακρίβειες και λάθη», αφού η αρμόδια Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει αναβολή για να προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις. Ο κ. Πουργουρίδης τόνισε πως μετά το θάνατο του Γεωργίου Γρίβα το εφεδρικό σώμα είχε διαλύσει την ΕΟΚΑ Β’ και διερωτήθηκε εάν στο πόρισμα περιλαμβάνεται η διαπίστωση ότι το πραξικόπημα δεν διενεργήθηκε προς επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα για να προσφερθεί κάλυψη στα όσα λέχθηκαν από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη. Απαντώντας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, είπε ότι παρευρίσκονται στο μνημόσυνο του Γρίβα, τον οποίο η Βουλή ανακήρυξε άξιο της Κύπρου τέκνο και είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κήρυξε τριήμερο πένθος όταν πέθανε ο Γρίβας.
Με την ίδια λογική που παρευρισκόμαστε στο μνημόσυνο του Γρίβα παρευρισκόμαστε και στο μνημόσυνο του Νίκου Σαμψών, συνέχισε, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να διαγραφεί η προσφορά τους στον απελευθερωτικό αγώνα επειδή έτσι επιθυμεί το ΑΚΕΛ.
  ΠΗΓΗ: SigmaLive