Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;




Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.
Το αίμα κυκλοφορεί μέσα από τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία. Περιέχει και μεταφέρει... διάφορα "υλικά" και κύτταρα, χρήσιμα για διάφορα σημεία του σώματός μας, το καθένα με τις δικές του ιδιότητες και ιδιαιτερότητες.

πλάσμα αίμαΤο κύριο συστατικό του αίματος, σε περιεκτικότητα λίγο περισσότερο από το μισό, είναι το
πλάσμα.

Αυτό αποτελεί το υγρό στοιχείο του αίματός μας.

Το πλάσμα είναι μία ουσία ελαφρώς κίτρινη, πυκνότερη από το νερό, επειδή αποτελείται από πολλές πολλές ουσίες, σε σχέση με το υπόλοιπο αίμα. Ενδεικτικά αποτελείται από πρωτείνες, αντισώματα, υδατάνθρακες, άλατα, κλπ.

Το αίμα περιέχει κάποια κύτταρα που λέγονται
αιμοσφαίρια. Υπάρχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και διάφοροι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων.
ερυθρά αιμοσφαίρια


Τα
ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι υπεύθυνα να παίρνουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες και να το εναποθέτουν σε κύτταρα όλου του σώματος, κατά την κυκλοφορία τους σε αυτό, μέσω του αίματος. Αντίστοιχα παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τα κύτταρα του σώματός μας και το αποβάλλουν μέσω των πνευμόνων.

Ένα μέσο ανθρώπινο σώμα, κατά μέσο όρο, περιέχει περίπου 35 τρισεκατομμύρια τέτοια. Αυτά λοιπόν(τα ερυθρά), είναι αναμιγμένα με το αίμα και είναι το μέσο παραγωγής της ουσίας που ευθύνεται για το
κόκκινο χρώμα του αίματος.

Καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια "ωριμάζουν" ας το πούμε, παράγουν όλο και περισσότερη αιμοσφαιρίνη.

Αυτή, είναι μία χρωστική κόκκινη ουσία που περιέχει σίδηρο αναμιγμένο με πρωτεΐνη.

H
αιμοσφαιρίνη που παράγεται λοιπόν, ας το πούμε απλά είναι συστατικό που μένει προσκολλημένο στα ερυθρά αιμοσφαίρια και γι' αυτό αυτά φαίνονται κόκκινα.
αιμοσφαιρίνη


Έτσι αυτή η αιμοσφαιρίνη που παράγεται, "κοκκινίζει" τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και αυτά, συνδυαστικά με το πλάσμα, στο σύνολο της ανάμιξης, αποδίδουν ένα κόκκινο χρώμα στο αίμα μας!

Γι' αυτό λοιπόν το αίμα μας έχει χρώμα
κόκκινο!

Έτσι πληροφοριακά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν κατά μέσο όρο ζωής, τέσσερις μήνες, όπου και μετά αντικαθίστανται με καινούρια.