Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μέχρι τις 25 Μαρτίου "κληρώνει" για νέα εισπρακτικά μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ








ImageΜέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει η κυβέρνηση  να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το σχέδιο δράσης για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ οι οποίες, αν και δεν  μπήκαν στο Μνημόνιο (εκεί γράφτηκαν μόνο τα 15 δισ. ως το 2013), "γράφτηκαν" τελικά στο κείμενο συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής.    Σε κάθε περίπτωση  η συμφωνία των Βρυξελλών της  Παρασκευής δημιουργεί νέα δεδομένα για το χρέος με το οποίο παλεύει  η χώρα. Η ελάφρυνση της τάξεως των 6 δισ. ευρώ πάντως, δεν σημαίνει λιγότερα νέα μέτρα  για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά το ακριβώς αντίθετο.  Σημειώνεται ότι έρχεται νέος γύρος υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους...
ξένους Οίκου Αξιολόγησης.
Ουσιαστικά το Μνημόνιο ξαναγράφεται με μικρότερα  επιτόκια δανεισμού της χώρας, διπλάσιο χρόνο αποπληρωμής, αλλά και δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ, έως 50 δισ. ευρώ στα επόμενα 5 χρόνια, σαν εγγύηση απέναντι στους δανειστές για ταχύτερη μείωση του χρέους.  
Με επιμήκυνση από τα 4,5 στα 7,5 έτη, η  Ελλάδα, θα μπορέσει να εξοφλήσει σταδιακά το χρέος των 110 δισ. από το 2014 ως το 2023 (η πρώτη δόση εξοφλείται το 2021, η τελευταία δύο χρόνια αργότερα) αντί από το 2013 ως 2018.  
Η χώρα μας, πέραν  από την επιμήκυνση και τη μείωση επιτοκίων, εξασφάλισε και δυνατότητα για μελλοντικά δάνεια, πέραν εκείνου  των 110 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο χθες, τα Ταμεία Διάσωσης θα μπορούν να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα από τις χώρες που τα εκδίδουν, με όρους που θα συμφωνηθούν. Ο "κουμπαράς" φτάνει τα 440 ως το 2013 και 500 δισ. ευρώ στη συνέχεια.
Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν τα 50 δισ, ευρώ. Η αξία όλων των μετοχών που έχει το Δημόσιο σε όλες τις εισηγμένες του στο ΧΑΑ, εταιρείες ανέρχεται μόλις σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ με σημερινές τιμές.

Ουσιαστικά λοιπόν ολόκληρο το πρόγραμμα των 50 δισ. για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός θα βγει -υποτίθεται- από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου!

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση παρά τα 110 δισ. ευρώ του Μνημονίου ήταν αδύνατον να βγάλει το 2012 χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί είπε από τις αγορές είτε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Πετυχαίνοντας την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. ευρώ της Ε.Ε. από τα 5 χρόνια (3 χρόνια περίοδος χάριτος και 2 χρόνια αποπληρωμής) στα 10 χρόνια (4,5 χρόνια περίοδος χάριτος και 5,5 χρόνια αποπληρωμής, κατά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών), συμβαίνουν δύο πράγματα:

Πρώτον, η Ελλάδα γλιτώνει τη χρεοκοπία που παρά το Μνημόνιο ήταν σίγουρη το 2013 το αργότερο, καθώς θα ήταν φυσικά αδύνατον να βρει να πληρώσει από τα μέσα του 2013 ως τα μέσα του 2015 τα 110 δισ. ευρώ του Μνημονίου.