Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Eπικύνδινες ασθένειες από τους λαθρομετανάστες



Επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα Β και το AIDS, που έχουν ξεχαστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν στην Ευρώπη, την απειλούν εκ νέου από τη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων.


Το «καμπανάκι» χτύπησε η πρόεδρος του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Τ. Κρεμαστινού, από τον ακριτικό Εβρο, όπου συμμετείχε στις επισκέψεις των υπουργών Υγείας Ελλάδας και Βουλγαρίας σε χώρους κράτησης λαθρομεταναστών.

Ο Α. Λοβέρδος, από την πλευρά του, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, καλώντας τόσο τη γειτονική Τουρκία όσο και την Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της και το υγειονομικό βάρος της λαθρομετανάστευσης προς το ευρωπαϊκό έδαφος.

«Η Ελλάδα δεν είναι ένας χώρος για να αδειάζει κανείς τα προβλήματα υγείας που έχει από την παράνομη μετανάστευση», επεσήμανε και προανήγγειλε πως θα «σηκώσει πολύ ψηλά» το θέμα μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Στ. Κονσταντίνοφ, στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Υγείας, στις 3 Απριλίου στη Βουδαπέστη, καλώντας την Ευρώπη των 27 να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις.

«Δεν φταίμε εμείς να αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα υγείας, δεν φταίμε εμείς που είμαστε το σύνορο της Ευρώπης. Μια σειρά απ' αυτό τον κόσμο θέλει να πάει σε άλλες χώρες και την πληρώνει η Ελλάδα», τόνισε. Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Τούρκου ομολόγου του, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στην κοινή περιοδεία στον Εβρο.