Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Άγγιξε τ' όνειρό σου...

Η φαντασία είναι το κλειδί για να βάζεις στόχους, που θα σε διακινήσουν να κάνεις μικρές θυσίες σήμερα για την πραγμάτωση των ονείρων σου αύριο... 
Για ν’ αποταμιεύσεις χρειάζεσαι έναν στόχο, ο στόχος είναι η ψυχή των οικονομικών σου σχεδίων... και πράγματι, είναι ένα δύσκολο καθήκον. Απαιτεί να πιεστείς και να σκεφθείς τον τρόπο που θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια ζωή που θα σε γέμιζε. Κοίταξε στα κατάβαθα του εαυτού σου και δες τα όνειρά σου να πραγματοποιούνται. Είναι δύσκολο και σκληρό καθήκον. Είναι πολύ πιο εύκολο να επικεντρώνεσαι σε βραχυπρόθεσμες κρίσεις και να λύνεις άμεσα προβλήματα. Ο προσδιορισμός των ονείρων σου είναι το δυσκολότερο, που έχεις να κάνεις στην ζωή σου.

Κάτι που θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις το όνειρο της ζωής σου είναι να κάνεις στον εαυτό σου την ερώτηση: ‘εάν πέθαινες αύριο για ποιο πράγμα που δεν έκανες στην ζωή σου θα μετάνιωνες;’ Σε αδρές γραμμές σκέψου τι σημαίνει για σένα ελευθερία βούλησης και πως θα μπορούσες να την πραγματοποιήσεις:

▪ τι είδους οικογενειακή ζωή θα ήθελες; Θέλεις παιδιά; πόσα; Πόσο και τι είδους χρόνο θα ήθελες να ξοδεύεις για την οικογένειά σου;

▪ πού θέλεις να ζεις; Ποιο είναι για σένα το σημαντικό στο σπίτι; το μέγεθός του, ο εξωτερικός του χώρος, να βρίσκεται στην εξοχή, στην θάλασσα, στην πόλη, κοντά στο κέντρο των πολιτισμικών κινήσεων ;

▪ τι θα ήθελες να μάθεις; τι αισθάνεσαι πως έχεις την ανάγκη να μάθεις; κάνε μια λίστα των ικανοτήτων σου, που θα σε βοηθήσει στην εργασία σου και μια λίστα πραγμάτων για ν’ αναβαθμίσεις την ζωή σου.

▪ αναφορικά με την καριέρα σου, ποια είναι τα όνειρά σου; Είναι σημαντικό να έχεις ευελιξία, αλλά τι είναι αυτό που θέλεις περισσότερο να κάνεις; Ποιο είναι το καλύτερο για σένα; ρώτησε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι ποιες είναι οι σημαντικότερες ικανότητές σου. Σκέψου με ποιον τρόπο θα μπορούσες ν’ αξιοποιήσεις τις ικανότητές σου προς όφελος της καριέρας σου.

▪ σκέψου την συνταξιοδότηση, τι σκέφτεσαι για την επόμενη μέρα; Είναι σημαντικό να μετρήσεις τις οικονομικές σου δυνατότητες, όταν θα συνταξιοδοτηθείς. Κάνε σχέδια για την αλλαγή αυτή στην ζωή σου. Εάν ονειρεύεσαι να κάνεις κάποια δική σου επιχείρηση, επικεντρώσου σ’ αυτόν τον στόχο.

▪ ρισκάρισε... το να ριψοκινδυνεύεις είναι στοιχείο της ζωής. Χρησιμοποίησε αυτήν την τακτική, για να πάρεις δύναμη και να σκεφτείς τον εαυτό σου σε νέες πορείες...

Μόλις προσδιορίσεις τα όνειρά σου, οραματίσου τον εαυτό σου μετά την εκπλήρωσή τους, ώστε να βοηθηθείς να πειθαρχήσεις και να τηρήσεις όλα όσα θα σε κατευθύνουν προς το όραμά σου. Για παράδειγμα, εάν αποφάσισες να κάνεις κάποιο μακρινό ταξίδι, ονειρέψου τον εαυτό σου στις μακρινές χώρες, που θέλεις να επισκεφθείς και άρχισε αμέσως την οικονομία... Εάν θέλεις ν’ ανακαινίσεις το σπίτι σου δεν έχεις παρά να το ονειρευτείς βαμμένο, με καινούργια έπιπλα και τότε η επιθυμία σου θα είναι μια: ν’ αρχίσεις αμέσως την οικονομία!

Από αυτό το σημείο αρχίζεις να... κολυμπάς στα βαθιά, που σημαίνει πως...
Έβαλες τον στόχο σου, πρέπει να τον πραγματοποιήσεις. Κατ’ αρχήν έχεις να υπολογίσεις το ποσόν που χρειάζεσαι για να πραγματοποιήσεις τον στόχο σου. Ο χρόνος που θ’ απαιτηθεί είναι ευθέως ανάλογος του στόχου σου. Εάν θέλεις να κάνεις ένα ταξίδι, μπορεί να χρειαστεί οικονομία ενός έτους. Εάν θέλεις ν’ αγοράσεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο, μπορεί να χρειαστεί οικονομία μερικών ετών.

Κάνε το πρόγραμμα της οικονομικής διαχείρισης που απαιτείται, καλό είναι να καταγράψεις το πρόγραμμά σου, μην ξεχνάς πως... ‘τα γραπτά μένουν’! Υπολόγισε τους τόκους από την αποταμίευση που θα κάνεις και προσδιόρισε το ποσόν που απαιτείται ν’ αποταμιεύεις. Μόλις αποταμιεύσεις αρκετά, διερεύνησε κατά πόσον πρέπει να κάνεις κινήσεις, ώστε το κεφάλαιό σου να το επενδύσεις με τρόπο που να σου αποφέρει περισσότερα. Εάν δεν καταφέρεις να κάνεις κάποια επένδυση, μην απογοητευτείς. Συνέχισε με τον τρόπο που ξεκίνησες: ν’ αποταμιεύεις κάθε μήνα, εβδομάδα ή και τρίμηνο. Το βέβαιο είναι πως, με τον σωστό προγραμματισμό των οικονομικών σου, θα καταφέρεις ν’ απολαύσεις τα οφέλη που θα προκύψουν από την προσπάθειά σου. Θα χαρείς και την διαδρομή προς το... όνειρο και την πραγμάτωσή του!