Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Στην κοινωνία της πληροφορίας η γυναίκα σήμερα...............

 Στην κοινωνία της πληροφορίας,η γυναίκα σήμερα, καθημερινά δέχεται  πληθώρα μηνυμάτων που προσδίδουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που "πρέπει" να έχει προκειμένου να συμβαδίζει με το γυναικείο πρότυπο ομορφιάς.
Καθημερινά με το πάτημα και μόνο ενός κουμπιού παρατηρεί κανείς στην τηλεόραση, στα
σίριαλ, στις εκπομπές, στις διαφημίσεις να προβάλλεται η εικόνα μιας καλογυμνασμένης ψηλής γυναίκας, με λεπτό σώμα και τέλειες αναλογίες, ξανθιάς, καλοχτενισμένης και βαμμένης, που η εμφάνισή της αγγίζει σχεδόν την τελειότητα.
  Έτσι η γυναίκα
μέσω της παραπάνω διαδικασίας προσπαθεί να ταυτιστεί με το παραπάνω πρότυπο.
Με τον τρόπο αυτό μπαίνει σε έναν μόνιμο αγώνα, σε ένα μόνιμο στρές και άγχος προκειμένου  να  τελειοποιήσει την εικόνα της.
Κάπου εκεί, στην αναζήτηση της τελειότητας και στο ταξίδι του ανταγωνισμού, χάνει τον εαυτό της. Προσπαθώντας να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, οδηγείται σε συμπεριφορές άγχους.
Το άγχος τόσο της εικόνας όσο και της απόδοσης σχετίζεται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου που το βιώνει.
Το πώς αντιλαμβάνεται και αποδέχεται κανείς το σώμα τους και τον εαυτό του όπως έχει γεννηθεί ή δημιουργηθεί  επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του ατόμου και τη διάθεσή του για σεξουαλική δραστηριότητα.
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αποφεύγει κανείς το σεξ για να μην έρθει στη δύσκολη θέση να μην φανερώσει  το σώμα του και επομένως να μην προσβληθεί.
Η αρνητική εικόνα εαυτού, όπως όταν, για παράδειγμα, κάποια γυναίκα αισθάνεται ότι έχει πάρει κάποια κιλά παραπάνω, κάνει το άτομο να αισθάνεται δυσφορία και να νοιώθει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει ερωτικά το σύντροφό του, με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Ωστόσο, ακόμα και όταν εμπλέκεται σεξουαλικά, είναι πιθανό να μην αφήνεται να απολαύσει τη σεξουαλική επαφή, καθώς έχει το άγχος για το πώς θα νιώθει ο σύντροφός της..
Η έλλειψη επιθυμίας, διέγερσης και οργασμού είναι οι πιο συνήθεις διαταραχές που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα με τους παραπάνω προβληματισμούς και με την υπερβολή και ακραίου τύπου ενασχόληση με την αυτοεικόνα της.

Άς μην κοιτάμε λοιπόν μόνο την εξωτερική εικόνα,αλλά ας μάθουμε να προσεγγίζουμε τον άνθρωπο για τον χαρακτήρα του και την ψυχή του.....


Δήμητρα Σέττα