Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τί συμβαίνει με την έκτη δόση ?

Την προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την εισήγηση της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έστειλε χθες αξιωματούχος της τρόικας μέσω του πρακτορείου Reuters. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, αξιωματούχος της τρόικας άφησε να εννοηθεί ότι τελικά η εισήγηση, μετά την αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου, θα είναι θετική για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι «σημειώνουμε πρόοδο, αλλά με αργούς ρυθμούς. Ο βασικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο. [...] Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κλείσει κανένα από τα κεφάλαια». Μάλιστα, σχετικά με το ενδεχόμενο μη εκταμίευσης της δόσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πάντα κίνδυνος, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Αλλά πιστεύω ότι εντέλει θα τα καταφέρουμε». Εξήγησε, δε, ότι «προχωρούμε χωρίς προβλήματα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει το δημοσιονομικό κομμάτι. Σημειώνεται πρόοδος για το 2012, αλλά δεν έχουμε ακόμη συζητήσει για το διάστημα 2013-2014», ενώ δεν δεσμεύτηκε για το πότε θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης της τρόικας.

«Να αλλάξουν οι όροι της 21ης Ιουλίου»
Εν τω μεταξύ, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους από το 21% που αναμένεται να προκύψει από τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων. Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ανταποκρίνονται ακόμα στην τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα και ότι θα πρέπει στην ανάγκη να αναπροσαρμοστούν. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης επανέλαβε ότι αναμένεται η έκθεση της τρόικας, αν και σημείωσε με νόημα ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ώστε αυτό να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν το μέγεθος της περικοπής.