Πώς τα βγάζουν πέρα οι σημερινές γυναίκες με αυτό το δίλημμα; Πράγματι είναι μία γενική αλήθεια ότι όλες ή τουλάχιστον οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν τον προβληματισμό για το πώς θα συνδυάσουν παιδιά και καριέρα. Από την άλλη, τίθεται και το ερώτημα αν υπάρχει αντίστοιχο δίλημμα για τους άντρες. Γιατί σχεδόν πάντα λέγεται, ότι το κύριο θέμα που απασχολεί τις γυναίκες είναι ο διπλός προσανατολισμός - σε οικογένεια και επάγγελμα;
Δεν υπάρχουν άλλα θέματα που να απασχολούν έντονα τη σύγχρονη γυναίκα; Αυτές τις ερωτήσεις εξέτασε η Barbara Keddi από το Γερμανικό Ινστιτούτο Νεότητος σε μια έρευνα που της ανέθεσε το 1999 το Υπουργείο Οικογένειας της Γερμανίας. Σε ένα χρονικό διάστημα 7 ετών ρωτήθηκαν τέσσερις φορές 125 γυναίκες γεννημένες τα έτη 1963 - 1972. Από την ανάλυση των απάντήσεών τους αποκρυσταλλώθηκαν συνολικά επτά διαφορετικά σενάρια ζωής για τις σύγχρονες γυναίκες. Τα σενάρια αυτά αντικατοπτρίζουν το πώς αντιλαμβάνονται τη ζωή τους οι γυναίκες και το πώς δομούν αντίστοιχα τις ενέργειές τους και τις κινήσεις τους:
Ο διπλός προσανατολισμός σε οικογένεια και εργασία: Οι γυναίκες που έχουν επιλέξει αυτό το σενάριο ζωής προσπαθούν να συνδυάσουν εκ παραλλήλου μητρότητα και εργασία, με όσο γίνεται λιγότερο άγχος.
Η οικογένεια σε πρωταγωνιστικό ρόλο: Πρώτη προτεραιότητα είναι η οικογένεια. Οι γυναίκες που ακολουθούν αυτό το παραδοσιακό σενάριο ζωής έχουν ένα ή δύο παιδιά, ένα σύζυγο με υψηλό εισόδημα και ζουν ευτυχισμένες σε μια μονοκατοικία με κήπο.
Το επάγγελμα ως κύρια ασχολία ζωής: «Ως νοικοκυρά και μητέρα θα βαριόμουν θανάσιμα», λένε οι γυναίκες που ακολουθούν αυτό το σενάριο ζωής. Αισθάνονται ότι «ολοκληρώνονται» μέσα από τη δουλειά και γι' αυτό, ακόμα κι αν προκύψει καθ' οδόν ένα παιδί, προσπαθούν αυτό να μην πάει πίσω καθόλου την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Η συντροφική σχέση σε πρώτη προτεραιότητα: «Πάνω απ' όλα να είμαστε καλά με τον αγαπημένο μου». Αυτή είναι η επιθυμία μίας άλλης μερίδας γυναικών. Για τις γυναίκες αυτές το σημαντικό είναι η ασφάλεια που φέρνει η συντροφικότητα. Προκειμένου δε να το έχουν αυτό, είναι πρόθυες να συμβιβαστούν σε μια σειρά από θέματα, όπως η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η εξειδίκευση στις σπουδές και την εργασία, ο τόπος διαμονής, ακόμη και αναφορικά με το δίλημμα: «ναι ή όχι παιδιά;»
Η διατήρηση του status quo: Οι γυναίκες που ακολουθούν αυτό το σενάριο ισχυρίζονται ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται. Δεν φαίνεται να έχουν έντονη επιθυμία να αποκτήσουν παιδιά, ούτε να θέλουν να κάνουν καριέρα στο επάγγελμά τους. Η ζωή τους φαίνεται να είναι σε απόλυτη ισορροπία.
Οι προσωπικές επιλογές πάνω από όλα: Για κάποιες γυναίκες το ισχυρότερο κίνητρο πίσω από κάθε επιλογή είναι η πραγματοποίηση των προσωπικών τους ονείρων και επιθυμιών. Οι γυναίκες αυτές διαμορφώνουν έναν εντελώς προσωπικό τρόπο ζωής όπου η αυτονομία και η ανεξαρτησία είναι οδηγός για όλες τους τις αποφάσεις.
Σε διαρκή αναζήτηση προσανατολισμού: Οι γυναίκες που ακολουθούν αυτό το σενάριο ζωής δεν έχουν ακόμη βρει το πώς θέλουν να ζουν τη ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι πως αντί να ενεργούν με βάση τις δικές τους επιλογές, λειτουργούν αντιδρώντας σε απαιτήσεις και προσδοκίες από εξωτερικούς παράγοντες. Συχνά ξεκινούν κάτι που έχει εξαρχής δυσμενείς προοπτικές και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν και να προσαρμοστούν σε αυτό. Ως συνέπεια αυτού, συχνά παραμένουν στάσιμες και δυσαρεστημένες με τις συνθήκες της ζωής τους.