Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΖΙΛΙΕΤ ΜΠΙΝΟΣ


Ζιλιέτ ΜπινόςΗ Ζιλιέτ Μπινός είναι Γαλλίδα ηθοποιός.
Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1964 στο Παρίσι.Ο πατέρας της ήταν σκηνοθέτης, ηθοποιός, και γλύπτης ενώ η μητέρα της ήταν Πολωνικής καταγωγής που οι γονείς της εγκλείστηκαν στο Άουσβιτς. Όταν ήταν 4 ετών οι γονείς της χώρισαν κι αυτή μαζί με την αδελφή της μεγάλωσαν σε οικοτροφείο. Σπούδασε υποκριτική στο CNSAD.
Η Ζιλιέτ Μπινός έγινε γνωστή το 1985 με τη συμμετοχή της στην ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ “Χαίρε Μαρία” αλλά και το “Ραντεβού” του Αντρέ Τεσινέ.
Βραβεύτηκε με Όσκαρ β’ Γυναικείου ρόλου και πλήθος άλλων βραβείων για την ερμηνεία της στον “Άγγλο Ασθενή” του Άντονι Μινγκέλα.Η ερμηνεία της στο “Chocolat” του Λάσε Χάλστρομ το 2001 απέσπασε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.Επίσης, έχει υπάρξει υποψήφια για βραβείο Σεζάρ 8 φορές, ενώ για τη “Μπλε Ταινία” της τριλογίας των χρωμάτων του Κισλόφσκι βραβεύτηκε με Σεζάρ.Έχει βραβευτεί με 3 Χρυσές Σφαίρες: το 1994 Χρυσή Σφαίρα Γυναικείου ρόλου σε Δράμα για τα “Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία”, το 1997 Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου ρόλου για τον “Άγγλο Ασθενή” και το 2001 Χρυσή Σφαίρα Γυναικείου ρόλου σε Κωμωδία/ Μιούζικαλ για το “Chocolat”.Ασχολείται με την ζωγραφική ενώ είναι ενεργό μέλος σε φιλανθρωπικές οργανώσεις έχοντας γίνει νονά σε 5 ορφανά παιδιά από την Καμπότζη. Έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την επίσημη τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα. Έχει αποκτήσει 2 παιδιά.