Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΣΚΥΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ


Σκύλος Αγίου Βερνάρδου
Ύψος θηλυκά: 65-80cmΎψος αρσενικά: 70-90cm
Βάρος: 50-90kg
Χώρα Προέλευσης: Ελβετία
Ένας σκύλος θρύλος, ταυτισμένος με τις χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων και τα βαρελάκια με κονιάκ δεμένα στο λαιμό του. Ένας ήρεμος γίγαντας, ακούραστος βοηθός των κουρασμένων ταξιδιωτών στις ελβετικές πλαγιές. Είναι ένας από τους πιο μεγαλόσωμους σκύλους εργασίας, με επιβλητικό παρουσιαστικό και θαυμάσιο χαρακτήρα. Ένα σκυλί των «βουνών» της Ελβετίας που αν και θεωρείται πλέον «πολίτης του κόσμου» παραμένει ταυτισμένος με το χιόνι και τις αφιλόξενες πλαγιές.
Η ιστορία
Αν και κατάγεται από τα ρωμαϊκά Μαστίφ που έφτασαν στις Άλπεις πριν από 2000 χρόνια περίπου, η φυλή δημιουργήθηκε από τους μοναχούς της μονής του Αγίου Βερνάρδου (Saint Bernard de Menthon Hospice) στις ελβετικές Άλπεις.
Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως προπομπός αλλά και ως διασώστης των ταξιδιωτών στα χιονισμένα βουνά, γύρω από το μοναστήρι. Περισσότεροι από 2000 επισκέπτες της περιοχής έχουν σωθεί χάρη στις συγκεκριμένες και αλάνθαστες φροντίδες του: Εντοπίζει το χαμένο ή πληγωμένο ταξιδιώτη, το γλύφει ώσπου να ξαναβρεί τις αισθήσεις του και μετά ξαπλώνει δίπλα του για να το ζεστάνει. Η όσφρησή του είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να βρει άνθρωπο θαμμένο αρκετά μέτρα κάτω από το χιόνι. Είναι επίσης γνωστή η ικανότητά του να «προβλέπει» τις καταιγίδες και τις απότομες αλλαγές του καιρού - ίσως εξαιτίας της δυνατότητάς του ν’ ακούει ήχους πολύ χαμηλότερης συχνότητας από εκείνες που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί.
Η εμφάνιση
Υπάρχουν δύο ποικιλίες, η μακρύτριχη και η κοντότριχη. Η κοντότριχη χρησιμοποιείται περισσότερο ως εργασιακή, καθώς αντέχει χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Η εμφάνισή του είναι γενικά εντυπωσιακή, με μεγάλο κεφάλι και δυνατό σώμα.
Ο χαρακτήρας
Είναι γενικά ένα ήρεμο και περήφανο ζώο. Υπάκουο αλλά και εξαιρετικά πιστό και αφοσιωμένο στο αφεντικό και στην οικογένειά του, τους οποίους θέλει να κάνει πάντα χαρούμενους. Παρά το μέγεθός του, είναι υπομονετικός με τα παιδιά.
Χρειάζεται κοινωνικοποίηση από νωρίς και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό καθώς, ένας σκύλος με τόση δύναμη, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να προσέξει κάποιος ιδιαίτερα από πού θα προμηθευτεί τη συγκεκριμένη φυλή. Η γνώμη μας είναι - κι εδώ - να στραφεί αποκλειστικά σε έναν αξιόπιστο εκτροφέα, να δει τους γονείς και να συζητήσει μαζί του για τις ιδιαιτερότητες της φυλής. Σκυλιά Αγίου Βερνάρδου αγορασμένα από pet shop ή όχι κατάλληλους εκτροφείς είναι συχνά ασταθή στο χαρακτήρα τους, επιθετικά και μάλλον ακατάλληλα γενικά ως κατοικίδια.
Κάνει για μένα;
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σκυλί. Είναι φιλικό, αγαπά τα παιδιά, τα πηγαίνει καλά με τα άλλα ζώα, δεν είναι ιδιαίτερα κυριαρχικό και επίσης δε γαβγίζει πολύ.
Από την άλλη είναι... τεράστιος και δε συμπαθεί τους ζεστούς χώρους. Ζει άνετα σε διαμέρισμα - μια καλή βόλτα την ημέρα του είναι αρκετή - αρκεί να έχει αρκετό χώρο να κυκλοφορεί.
Όπως όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά έχει σχετικά μικρό μέσο όρο ζωής, που σπάνια ξεπερνάει τα δέκα χρόνια.