Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ!!!

Τα σταφύλια έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και παράλληλα να βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία όπως μετρήθηκε σε πειράματα με αρουραίους που σιτίστηκαν με μια κατά τα άλλα αλμυρή διατροφή.
Ο δρ Μίτσελ Σέιμουρ και οι συνεργάτες του στο Ερευνητικό Εργαστήριο Καρδιοπροστασίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μελέτησαν τις επιδράσεις συνηθισμένων σταφυλιών σε αρουραίους που εκδήλωσαν υπέρταση όταν σιτίστηκαν με αλμυρά τρόφιμα.
Ορισμένα από τα πειραματόζωα έκαναν διατροφή που περιείχε μια σκόνη από κόκκινα, πράσινα και μωβ σταφύλια και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Άλλα σιτίστηκαν με σκόνη από σταφύλια και χαμηλή σε περιεκτικότητα άλατος διατροφή. Η σκόνη περιείχε τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα σταφύλια, γεγονός που επέτρεψε στους επιστήμονες να μετρήσουν την ημερήσια πρόσληψη των τρωκτικών με μεγάλη προσοχή.
Μετά από 18 εβδομάδες, οι αρουραίοι που έκαναν διατροφή εμπλουτισμένη με σταφύλια είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερη καρδιακή λειτουργία, μειωμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα και λιγότερα σημάδια καρδιακής μυικής βλάβης από τους αρουραίους που έτρωγαν αλμυρά φαγητά χωρίς σταφύλια.
Η αναπόφευκτη εκδήλωση της υπέρτασης και της καρδιακής ανεπάρκειας προλήφθηκε χάρη στην προσθήκη της σκόνης σταφυλιών στην αλμυρή διατροφή.
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα σταφύλια, το πράσινο τσάι, το κακάο και τις ντομάτες μπορεί να έχουν επίδραση επί της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι έχουν και καρδιαγγειακά οφέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη η σκόνη των σταφυλιών αναλογούσε στο 3% της διατροφής των αρουραίων. Για τους ανθρώπους, αυτό αναλογεί σε εννέα μερίδες σταφυλιών ημερησίως, καθώς μια μερίδα είναι περίπου 15 ρώγες σταφυλιού.