Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Έχετε κατοικίδια στο σπίτι σας??Μερικές συμβουλές για την διατροφή τους!!!

Η διατροφή της γάτας πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Η αποκλειστική κατανάλωση ενός είδους τροφής, όπως για παράδειγμα ψάρι ή κρέας, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία της. Η ποικιλία τροφών εξασφαλίζει την πρόσληψη από το ζώο όλων των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται.

- Απαγορεύεται διά ροπάλου - για τον ιδιοκτήτη - η παροχή ωμών φαγητών. Ιδιαίτερα το ωμό κρέας μπορεί να μεταδώσει στη γάτο το μικρόβιο της τοξοπλάσμωσης, το οποίο προσβάλλει και τον άνθρωπο. Παρότι το ωμό κρέας αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, σ' αυτό μπορεί να κρύβονται βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα στη γάτα σας.

- Αν η γάτα σας έχει περιττά κιλά, καλό θα ήταν να ακολουθήσει μια ισορροπημένη δίαιτα για να χάσει βάρος. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσουν οι ειδικές τροφές για δίαιτα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μην ξεχνάτε ότι οι παχύσαρκες γάτες απειλούνται από καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα.

- Αν χρειαστεί να αλλάξετε για κάποιο λόγο τροφή στη γάτα σας, εκείνη μπορεί να αρνείται να φάει. Σε αυτή την περίπτωση, ανακατέψτε σταδιακά την παλιά τροφή της με την καινούργια, αυξάνοντας σταδιακά την καινούργια και ελαττώνοντας ανάλογα την παλιά.

- Μη δίνετε στη γάτα σας τροφή για σκύλους.

- Επειδή τα επιπλέον γεύματα φέρνουν παχυσαρκία, απαιτείται σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην επιβαρύνει την υγεία του τετράποδου φίλου σας.