Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τό καλοκαίρι έρχεται.........Χρήσιμες συμβουλές που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε........

Το καλοκαίρι έφθασε. Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία τις διακοπές, γεμάτοι όνειρα και προσδοκίες να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η συγκεκριμένη εποχή να κάνουμε πράγματα ευχάριστα, ανέμελα και ουσιαστικά. Η πατρίδα μας έχει πολλές ομορφιές να παρουσιάσει: καταγάλανη θάλασσα, άπλετο ήλιο, υπέροχα νησιά, καταπράσινα βουνά.
Για να αφεθείτε, όμως, στο χάδι της μητέρας φύσης και να απολαύσετε την αστείρευτη αγάπη της, πρέπει να πάτε κοντά της έτοιμοι να αποτρέψετε όσα θα μπορούσαν να χαλάσουν τις διακοπές σας και εξαρτώνται από εσάς. Ετοιμάστε λοιπόν τη βαλίτσα σας, παίρνοντας μαζί γνώσεις για πρόληψη και απλές συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσετε κάποιες πιθανές ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Ηλιοπροστασία

Γεννημένοι σε μια ηλιόλουστη χώρα, ξεχνάμε συχνά ότι για το καθημερινό ραντεβού με τον ήλιο απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία.
Απαραίτητα αξεσουάρ: αντιηλιακό, καπέλο, γυαλιά.
Οι ώρες 11:00 – 16:00 θεωρούνται ακατάλληλες για παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Το γεύμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να περιλαμβάνει άφθονες σαλάτες, χυμούς φρούτων και νερό.
Αποφύγετε την έκθεση των παιδιών κάτω από το θερμό αγκάλιασμα του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον περισσότερο χρόνο τα αφήνετε σε σκιερό και δροσερό μέρος, δροσίζοντας το κορμάκι και το κεφαλάκι τους.
Σε περίπτωση εμφάνισης κοκκινίσματος, πρηξίματος, φαγούρας ή πόνου, κρατήστε δροσερή την πάσχουσα περιοχή με κρύο νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ενυδατική και αντιφλογιστική κρέμα. Αποφύγετε την παραμονή στον ήλιο για 1 - 2 μέρες και πίνετε νερό ή χυμό σε τακτά διαστήματα, αλλά σε μικρές ποσότητες.
Εάν αισθανθείτε έντονο πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία ή τάσεις λιποθυμίας, τότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα ηλίασης. Σε τέτοια περίπτωση, μεταφέρατε τον πάσχοντα σε δροσερό μέρος, κρατώντας το κεφάλι του ψηλότερα από το σώμα του, αφαιρώντας ρούχα που ίσως τον πιέζουν και βρέχοντας κεφάλι και σώμα με κρύο νερό.

Τσιμπήματα εντόμων

Το πιο κοινό τσίμπημα είναι των κουνουπιών. Η τοξικότητά του οφείλεται στο σάλιο του που προκαλεί πρήξιμο και φαγούρα. Η πρόληψη συνίσταται στη χρήση εντομοαπωθητικής κρέμας, λοσιόν ή σπρέι στα εκτεθειμένα σημεία του σώματος. Σε περίπτωση τσιμπήματος, η χρήση αντισταμινικής αλοιφής ανακουφίζει. Ελλείψει αυτής, η επάλειψη με οινόπνευμα ή ξύδι είναι καλή και αποτελεσματική επέμβαση στη πάσχουσα περιοχή. Σε περίπτωση αλλεργικών ατόμων, μην ξύσετε επουδενί το αλλεργικό σοκ, αλλά ζητήστε άμεσα τη γνώμη γιατρού.

Τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα

Ελέγξτε καταρχάς εάν υπάρχει το κεντρί στην πάσχουσα περιοχή, προσπαθώντας να το τραβήξετε απαλά με τσιμπιδάκι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε δροσερό επίθεμα στο τραύμα για να αποφύγετε το πρήξιμο και να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Μετά επαλείψτε με αντισταμινική αλοιφή.

Θαλάσσιοι Κίνδυνοι

Ο θάλασσα είναι μαγευτική, αλλά η παρουσία μας μέσα σε αυτήν διαταράσσει την ηρεμία όλων των οργανισμών που ζουν στο βασίλειό της. Γι’ αυτό θα πρέπει να κινείστε πάντα με σεβασμό και προσοχή,
Καλό είναι όταν κολυμπάτε να παρατηρείτε την επιφάνεια της θάλασσας γιατί οι τσούχτρες εμφανίζονται συνήθως χωρίς να τις αντιληφθείτε και η επαφή μαζί τους προκαλεί δυνατό πόνο, πρήξιμο, σπάνια ναυτία, εμετό και ζαλάδες. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, πλύνετε την πάσχουσα περιοχή με θαλασσινό νερό, ρίξτε ταλκ γύρω από το τσίμπημα και βάλτε αμμωνία και αντισταμινική αλοιφή.
Για το τσίμπημα από αχινό, δράκαινα ή άλλα αγκαθωτά ψάρια, πλύνετε το τραύμα με θαλασσινό νερό ή οινόπνευμα και βάλτε την πάσχουσα περιοχή σε πολύ ζεστό νερό, ώστε το δηλητήριο να γίνει παθητικό από τη ζέστη. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα αγκάθια και εάν δεν μπορείτε, αλείψτε την περιοχή με λάδι και δέστε το τραύμα, περιμένοντας να μαλακώσει η περιοχή και να βγουν πιο εύκολα τα αγκάθια. Εάν δε φύγουν ούτε έτσι, ζητήστε τη βοήθεια γιατρού.

Διάρροια – Καούρες – Φουσκώματα

Λόγω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών, είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση διάρροιας από υπερβολική λήψη τροφής ή κατανάλωσης αλλοιωμένης τροφής και μολυσμένου νερού. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, καλό είναι να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά και τα πολύπλοκα φαγητά. Επίσης, πίνετε νερό ή τσάι αργά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ τη δεύτερη ημέρα προτιμήστε στερεά τροφή σε μικρές ποσότητες, όπως κουάκερ, ρύζι, φρυγανιές κ.λπ. Αποφύγετε τη χρήση αντιδιαρροϊκών χωρίς τη γνώμη από γιατρό.

Μύκητες ποδιών

Επειδή το καλοκαίρι συνηθίζεται να περπατάμε ξυπόλητοι στην αμμουδιά, τις πισίνες και τους αθλητικούς χώρους, ενδέχεται τα πόδια να μολυνθούν από μύκητες με τα γνωστά συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα, φαγούρα, απολέπιση ανάμεσα στα δάχτυλα.
Για να αποφύγετε τους μύκητες, καλό είναι να μην περπατάτε ξυπόλητοι, να σκουπίζετε καλά τα πόδια, ιδίως στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα, να μη φοράτε συνέχεια τα ίδια παπούτσια και, εάν είναι δυνατόν, να φοράτε βαμβακερές κάλτσες. Επιπλέον, η χρήση κρέμας ή πούδρας θα ανακουφίσει.
Μικροτραυματισμοί (εκδορές ή ελαφρά κοψίματα) είναι πολύ συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια των διακοπών και η αντιμετώπισή τους έγκειται στον καθαρισμό της περιοχής και τη χρήση επουλωτικής κρέμας ή σπρέι, δεδομένου βέβαια ότι έχετε κλείσει την περιοχή με επίδεσμο για να επιταχυνθεί η επούλωση.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε τον κίνδυνο του τετάνου, συνεπώς κάνετε όπου είναι αναγκαίο αντιτετανικό ορό ή εμβόλιο.

Αλλεργία

Κάθε αλλεργία έχει τη δική της αντιμετώπιση. Πάντως, για την αντιμετώπιση των φλυκταινών ή της φαγούρας, μπορείτε να ανακουφίζετε την πάσχουσα περιοχή με τη χρήση κομπρεσών, χλιαρών μπάνιων και κατόπιν πούδρας και αντισταμινικών ή κορτιζονούχων αλοιφών. Επίσης, όταν η αλλεργία βρίσκεται σε έξαρση, αποφύγετε τα τσιγαριστά και τηγανιτά φαγητά.