Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Προσωπικές αποφάσεις!!!!

Αποφάσεις με λογική ή από ...καρδιάς;

Τι είναι αυτό που παγώνει το αίμα μας όταν αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο της λήψης μιας δύσκολης απόφασης; Ποιό είναι αυτό που μας κάνει συχνά να μην ξέρουμε ποιό δρόμο να ακολουθήσουμε; Με το να είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε την εσωτερική μας γνώση σαν πυξίδα μπορούμε να οδηγηθούμε στο να πάρουμε ποιοτικές αποφάσεις για στην επαγγελματική και στην προσωπική μας ζωή.

Επειδή κάποιες αποφάσεις μπορούν να φέρουν σημαντικές -θετικές ή αρνητικές- αλλαγές στη ζωή μας, συχνά διστάζουμε πριν τις πάρουμε. Όπως και να έχει, κάποτε γνωρίζεις τον εαυτό σου και τις κατευθύνσεις που επιθυμείς για τη ζωή σου και τότε η λήψη της απόφασης γίνεται πολύ ευκολότερη υπόθεση. Είναι κάτι που έρχεται με τη γνώση. Βάλε καλά στο μυαλό σου πως σοφία και γνώση είναι συχνά δύο διαφορετικά πράγματα. Η σοφία (σύνεση- φρονιμάδα) μας λέει κάποτε πως οι αποφάσεις μας δεν είναι μόνον εστιασμένες στη επιθυμητή έκβαση και αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως δεν είναι μονόδρομος η λύση των προβλημάτων μας.

   Είμαι πεπεισμένη πως μπορώ να αφήσω την καρδιά μου να με οδηγήσει. Η καρδιά είναι η καλύτερη πυξίδα που διαθέτει ο άνθρωπος αλλά είναι τόσο προστατευμένη και ταπεινή και σπάνια φανερώνεται....

  Πολλοί ενήλικες χάνουν το πλεονέκτημα να ακούν την εσωτερική τους φωνή. Τα κοινωνικά πρότυπα, η μόρφωση, οι ενοχές και άλλα συναισθήματα διακατέχουν τη λογική μας όταν αντιμάχεται με την καρδιά μας. Με το να δίνεις έμφαση στο ποιός είσαι και ποιός είναι ο τελικός στόχος σου, μπορείς να μεταμορφώσεις ριζικά την προσωπικότητά σου και την επαγγελματική σου ζωή. Ένα υπαρκτό παράδειγμα συνηγορεί στις παραπάνω σκέψεις.

Μια πελάτισσά μου ήταν πετυχημένη επιχειρηματίας και εργάζονταν σκληρά για να πετύχει μια διαφήμιση. Περνούσε ώρες ατελείωτες στη δουλειά της και παραμελούσε την οικογένειά της και ειδικά τον εαυτό της. Όταν έφθασε ο καιρός να πάρει τη διαφήμιση έμεινε άναυδη και απογοητευμένη οικτρά όταν έμαθε πως κάποιος εξωτερικός συνεργάτης πήρε τη δουλειά για την οποία είχε τόσο κοπιάσει εκείνη επί δύο χρόνια. Δεν χρειάζεται να αναφέρω πως κατέρρευσε. Δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευση και το θυμό της. Εκτός αυτού και η κατάσταση στο σπίτι της δεν πήγαινε καλύτερα. Έγινε επιθετική με την οικογένειά της και σχεδόν κατέστρεψε το γάμο της. Ευτυχώς συνειδητοποίησε έγκαιρα πως κάτι πρέπει να κάνει για να μην χάσει αυτά για τα οποία τόσο σκληρά είχε εργαστεί επί 20ετία. 


Αναδιπλώθηκε και άρχισε να καταγράφει τις συνηθισμένες της ημέρες και τους φόβους της.

Στο τέλος της εβδομάδας είχε να απαντήσει στις ακόλουθες ερωτήσεις:

▪ μήπως η δραστηριότητά μου την περασμένη εβδομάδα έφερε κάτι διαφορετικό στη ζωή κάποιου; 


▪ μπορώ να περιμένω κάποια αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον; 


▪ πόσοι θα ευεργετηθούν από αυτό; 


▪ πόσες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα γέλασα; 


▪ ποιοί ήταν αυτοί που με έκαναν να αισθανθώ καλά; 


▪ τι έκανα εγώ για να τους ευχαριστήσω; 


▪ μήπως η ευτυχία μου βασίζεται πολύ απλά στους άλλους; 


▪ πόσες φορές αυτή την εβδομάδα ασχολήθηκα με τον εαυτό μου; 


▪ πόσο αποτελεσματική ήμουν στην αποστολή μου προσωπικά και επαγγελματικά;

   Κάποτε άρχισε να εφαρμόζει κάποιες αποφάσεις της και έμαθε να λέει όχι στα καθήκοντα που δεν την αφορούσαν άμεσα. Με κατάπληξη άρχισε να βλέπει αποτελέσματα στην συναισθηματική της ζωή. 

  Έγινε πιο ήρεμη και ήταν ικανή να δει ξεκάθαρα όλα όσα είχαν πραγματική ουσία γι’ αυτήν. Άρχισε να γίνεται πιο προσεκτική με τους ανθρώπους, φρόντιζε τους γύρω της και απέκτησε αξιοσημείωτη υπομονή.   
   Οι υπάλληλοί της χάρηκαν αυτή την μεταμόρφωση και απολάμβαναν να συνεργάζονται μαζί της. Η πυξίδα της επιτέλους είχε λειτουργήσει...! 
    Αξίζει τον κόπο να ανησυχεί κανείς από τώρα για κάτι που θα γίνει σε ένα χρόνο...έχει πραγματική σημασία για την επιτυχία της εταιρίας; Παράλληλα χρησιμοποίησε την εσωτερική γνώση για να ανυψώσει τα μέλη της ομάδας της. Σαν αντάλλαγμα ήταν όλη η ομάδα ικανή να δώσει τον καλύτερο εαυτό της στην εργασία και παράλληλα να χαίρονται και τη ζωή τους.

Όλοι γνωρίζουμε πως η λήψη μιας απόφασης είναι η πιο δύσκολη αποστολή. Ακολουθώντας αυτή την απλή μέθοδο, της αυτογνωσίας, πιστεύω πως είναι ευκολότερο να πάρεις μια απόφαση. Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι πως πρέπει να ασχοληθείς για να μάθεις τον εαυτό σου. Χαλάρωσε και σκέψου το πώς η απόφασή σου θα επηρεάσει όχι μόνο εσένα αλλά και το άμεσο περιβάλλον σου. Επηρεαζόμαστε τόσο πολύ ο ένας από τον άλλον...δεν μπορούμε απλά να το αγνοήσουμε. Παίρνοντας ποιοτικές αποφάσεις, αποφάσεις από ...καρδιάς, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.