Πρωτεΐνες από συγκεκριμένα είδη βατράχων οδηγούν σε αντικαρκινικές θεραπείες
Οι επιστήμονες του Βασιλικού Πανεπιστημίου στο Belfast βραβεύτηκαν για την ερευνητική τους εργασία αναφορικά με τη δυνατότητα οι πρωτεΐνες που παράγονται από συγκεκριμένα είδη βατράχων να οδηγήσουν σε αντικαρκινικές θεραπείες, καθώς και σε θεραπείες περισσότερων από 70 διαφορετικών νόσων.
Οι ερευνητές βραβεύτηκαν στο Λονδίνο στο πλαίσιο των Medical Future Innovation Awards. Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Chris Shaw ανακάλυψε δυο διαφορετικές πρωτεΐνες που μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων. Η πρώτη πρωτεΐνη μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των αγγείων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά των καρκινικών όγκων.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Shaw οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι μεγαλώνουν μέχρι ενός σημείου και στη συνέχεια έχουν την ανάγκη νέων αγγείων που θα τους προσφέρουν το απαραίτητο οξυγόνο για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
«Μια ουσία που θα σταματά την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, θα μειώσει και τις πιθανότητες ανάπτυξης και μετάστασης των όγκων», δήλωσε ο ίδιος.
Παράλληλα, η ομάδα του καθηγητή Shaw ανακάλυψε μια ακόμη πρωτεΐνη με την αντίστροφη δράση, δηλαδή μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και θα μπορούσε να επιτρέψει στους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα από τραυματισμούς, επεμβάσεις, ακόμη και από τις φθορές στους ιστούς που προκαλούνται μετά από το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.
«Θα ήταν πραγματικά κρίμα να έχουμε κάτι στην ίδια τη φύση με το δυναμικό να εξελιχθεί σε ένα θαυματουργό φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου και να μην κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε, προκειμένου να το κάνουμε πραγματικότητα» δήλωσε ο καθηγητής Shaw.
Πηγή: vita.gr